Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Cejle odmítli v referendu jaderný odpad

Obyvatelé Cejle odmítli v referendu jaderný odpad
Jaderný odpad za humny? Děkujeme, nechceme! Takový vzkaz poslali státu obyvatelé Cejle na Jihlavsku, kde se lidé v sobotu vyjadřovali ve všelidovém hlasování k výstavbě hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Cejle leží v lokalitě Rohozná, předběžně vytipované státem pro vybudování úložiště.

O sobotní referendum byl značný zájem, dokonce ještě větší, než o běžné volby. Z 347 voličů přišlo k urně 252. Otázka byla jasná. Lidé měli říci, zda má obec udělat vše proto, aby zabránila ukládání vyhořelého jaderného paliva v tomto regionu. S tím souhlasilo dvě stě lidí.

"Referendum je platné a závazné. Jsem moc ráda, že lidé posvětili to, abychom všemi zákonnými prostředky zabránili výstavbě úložiště,“ oznámila s čerstvými výsledky v ruce krátce před sedmou večer starostka Dana Poláčková.

Plebiscit trval od osmé ráno do šesti večer. Už v první hodině přišlo čtyřicet obyvatel. Krátce po deváté se dokonce vytvořila fronta před volební místností v patře obecního úřadu, na němž plápolala vlajka jak se při řádných volbách sluší. Cejlští se zdravili, mudrovali o úložišti a většina měla jasno.

"Jsem samozřejmě proti úložišti. Chci tu zachovat čistou přírodu i pro svoje děti. Věřím, že náš nesouhlas v referendu napomůže tomu, aby zde úložiště nestálo,“ hlásila obyvatelka Eva Nožičková, která žije v Cejli celý život.

"Já jsem se přistěhoval před deseti roky. A nechci tu úložiště. Zasáhlo by krajinu,“ přidal se Pavel Babák.

I Marie Svobodová v plebiscitu protestovala proti výstavbě. "Minulý týden nás zástupci státu přesvědčovali, že úložiště nás neohrozí. Nepřesvědčili mě. Nechci, aby nám naši mladí jednou spílali, že jsme něco takového dopustili,“ prohlásila.

Ve volební místnosti byla pohoda. Ryze ženská pětičlenná komise to tu vyzdobila malovanými velikonočními vajíčky i čokoládou politým beránkem. Lidé proudili téměř nepřetržitě. "Zájem o referendum je veliký. Já osobně jsem také proti výstavbě. Bojím se rizik,“ svěřila se členka volební komise Olga Bruzlová a vzala do ruky přenosnou volební urnu, aby vyrazila za těmi obyvateli, kteří nemohli ze zdravotních důvodů přijít na úřad.

. Geologické průzkumy se probouzejí

První geologické průzkumy před pár lety vyčlenily v Česku šest území pro hlubinné úložiště. Na Vysočině kromě Rohozné ještě Budišovsko na Třebíčsku. V řadě vsí se již dříve konala referenda a dopadla jako v Cejli.

Kvůli obrovskému odporu lidí stát pozastavil výzkum do roku 2009. Ale už letos začne Správa úložišť radioaktivních odpadů chystat podklady potřebné pro zahájení průzkumu v příštím roce.

"V roce 2008 hodláme aktualizovat přípravy úložiště. Dáme garance, nabídneme kompenzace, budeme diskutovat s veřejností. Začneme zvažovat i jiné lokality, než oněch šest vytipovaných,“ sdělil loni na podzim při debatě o budoucnosti jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Duda, šéf Správy úložišť radioaktivních odpadů. Trvalé hlubinné úložiště by mělo být v Česku do roku 2065.

    Autoři:

    Sdílet článek na sociálních sítích

    Partneři

    Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
    Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
    ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
    EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
    INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
    ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
    NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
    E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
    Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
    Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů