Geneticky upravené brambory: Jíst ano, pěstovat ne
Již v příštím roce by mohli čeští zemědělci sklízet geneticky modifikované
brambory obsahující kvalitnější, a tedy i pro lidský organismus vhodnější škrob.
Že by to rozšířilo zároveň podnikatelské možnosti našich producentů brambor,
potvrzují přitom všichni odborníci, mimo jiné i předseda Ústředního
bramborářského svazu František Novák. Portál Aktuálně.cz
[http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/domaci-ekonomika/clanek.phtml?id=522826]
informuje o geneticky modifikovaných bramborách.
Již v příštím roce by mohli čeští zemědělci sklízet geneticky modifikované brambory obsahující kvalitnější, a tedy i pro lidský organismus vhodnější škrob. Že by to rozšířilo zároveň podnikatelské možnosti našich producentů brambor, potvrzují přitom všichni odborníci, mimo jiné i předseda Ústředního bramborářského svazu František Novák. Portál Aktuálně.cz informuje o geneticky modifikovaných bramborách.
Všechny uvedené vlastnosti brambor jak pro průmyslové, tak pro potravinářské využití pozitivní, kritizují ochránci přírody v čele s organizací Greenpeace. Podle nich by mohla konzumace těchto brambor mimo jiné vést k odolnosti lidí vůči některým antibiotikům.
"Každý mikrobiolog ví, že přenos genů z rostlin na bakterie dosud nikdo neprokázal. Každý odborník ví navíc, že v gramu půdy jsou statisíce bakterií odolné (rezistentní) na kanamycin, neomycin a podobná aminoglykosidová antibiotika. Takže obávat se rizik rezistence na antibiotika je zcela bezpředmětné," zdůrazňuje Drobník.
Článek obsahuje velice zajímavé odkazy a vlastnosti genetických brambor.
Všechny uvedené vlastnosti brambor jak pro průmyslové, tak pro potravinářské využití pozitivní, kritizují ochránci přírody v čele s organizací Greenpeace. Podle nich by mohla konzumace těchto brambor mimo jiné vést k odolnosti lidí vůči některým antibiotikům.
"Každý mikrobiolog ví, že přenos genů z rostlin na bakterie dosud nikdo neprokázal. Každý odborník ví navíc, že v gramu půdy jsou statisíce bakterií odolné (rezistentní) na kanamycin, neomycin a podobná aminoglykosidová antibiotika. Takže obávat se rizik rezistence na antibiotika je zcela bezpředmětné," zdůrazňuje Drobník.
Článek obsahuje velice zajímavé odkazy a vlastnosti genetických brambor.
Sdílet článek na sociálních sítích