Pátek, 29. března 2024

Významný rozsáhlý doprovodný program pro celou EU

Součástí Ekologických veletrhů budou tradičně ukázky proti velké vodě v bazénu před pavilonem Z.
Významný rozsáhlý doprovodný program pro celou EU

Odborný doprovodný program se týká aktuálních problémů v oborech vodního i odpadového hospodářství a pokrývá celé spektrum životního prostředí v Evropské unii. Týkat se bude jak legislativy, tak čerpání peněz na různé projekty. Na této významné mezinárodní akci  se podílejí ministerstva životního prostředí, zemědělství a průmyslu a obchodu.

Státní fond životního prostředí ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí uspořádá konferenci zaměřenou na Operační program Životního prostředí. Budou v něm představeny například jednotlivé prioritní osy, aktuální výzvy OPŽP a podmínky pro přijímání vodohospodářských projektů.

Ve druhém bloku, jehož garantem je ministerstvo zemědělství a organizátorem Sdružení oboru vodovodů a kanalizací  SOVAK, se bude hovořit a diskutovat o Programu rozvoje venkova a Finanční podpoře na výstavbu a obnovu vodovodů a kanalizací. Třetí blok celodenní konference věnuje ministerstvo průmyslu a obchodu zkušenostem a prezentaci firem z oboru.

Středeční blok přednášek bude zaměřen na novou legislativu v oboru vodního hospodářství. Bude se hovořit o zlepšování vodohospodářské infrastruktury a o snižování rizika povodní. Zájemci se dozvědí také podrobnosti o novelizaci zákona o odpadech a stavu odpadového hospodářství ČR. Ministerstvo zemědělství a SOVAK ČR seznámí přítomné s Plány hlavních povodí a zákonem o vodovodech a kanalizacích a jejich obnově.

 

Ochrana před povodněmi Brno 2008

Součástí Ekologických veletrhů budou tradičně ukázky proti velké vodě v bazénu před pavilonem Z. Tento evropsky unikátní projekt je vlastně informačním a školícím centrem nejen pro zástupce státní správy a samosprávy, ale také pro majitele nemovitostí v rizikových centrech poblíž velkých vodních toků. Praktické ukázky práce při povodních se budou odehrávat přímo ve speciálně konstruovaném bazénu.

V přilehlém kontaktním centru bude dán prostor všem zájemcům pro odborná školení a přednášky na dané téma. Zaměřeny budou především na ochranu majetků lidí pod názvem Život s povodní. Návštěvníci se budou moci mimo jiné seznámit s možnostmi ochrany rodinného domu, jeho garáže, sklepa atd. před povodněmi. Bude se též prezentovat hlásná a předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu. V bazénu návštěvníci uvidí různé stěny proti vodě, které budou simulovat uplatnění poldrů.

Doprovodný program ochrany proti vodě bude také zahrnovat přednášky pro starosty obcí, dotkne se například bleskových povodní, způsobů vyrozumívání ohrožených obyvatel, hovořit se bude o práci a vybavení povodňových komisí atd. Připravený je i výchovný program pro žáky základních a středních škol.

 

Aktuální informace o hospodaření s odpady

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) je garantem konference Integrovaný systém nakládání s odpady, která se uskuteční ve čtvrtek 22. května v sále Morava v pav. A3. Hovořit se na ni bude o nárůstu nákladů a o oborové certifikaci v odpadovém hospodářství.

Navýšení cen služeb v odpadovém hospodářství pro tento rok se zvýší minimálně o 7,1 procenta, a to proto, že dochází ke zvýšení dopravních nákladů především v důsledku přimíchávání biopaliv do pohonných hmot a zavedení mýtného i pro silnice první třídy i vzhledem ke kompenzaci nárůstu průměrných mezd v podnikatelské sféře.

ČAOH sdružuje už téměř tisíc firem, které ovládají více než polovinu soukromého trhu v odpadovém hospodářství ČR. Jejími členy jsou významné subjekty, které podnikají v oblasti svozu, sběru, využívání, recyklace a odstraňování odpadu. Svým zákazníkům garantují dodržování platných zákonů, smluv a ochrany životního prostředí.

Poslední den veletrhu se také uskuteční Konference Sanace betonových konstrukcí, kterou pořádají Sdružení pro sanace betonových konstrukcí ČR a SR.

 

Fotosoutěž VODOJEMY

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR) a společnost VOD-KA, a. s., vyhlásily při letošní mezinárodní vodohospodářské výstavě VODOVODY – KANALIZACE 2008 pátý ročník soutěže VODA 2008. Jejím tématem je fotosoutěž „VODOJEMY“. Klání se může zúčastnit každý, kdo zašle barevné i černobílé fotografie s ústředním tématem vodojem. Fotografie musí být ve formátu JPEG, s minimálním rozlišením 1600x1200 pixelů.

Snímky lze posílat na adresu vodka@vodka.cz nebo na CD poštou na aresu: VOD-KA a. s., Lodní náměstí 7, 412 01 Litoměřice. Odborná porota rozhodne, které snímky budou vystaveny v rámci doprovodného programu na mezinárodní výstavě VOD-KA v Brně. Za první tři vítězné práce obdrží autoři pět, sedm a půl a deset tisíc korun.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů