Pátek, 29. března 2024

Evropská komise pokárala Prahu za porušování hlukových limitů

Evropská komise pokárala Prahu za porušování hlukových limitů

Praha - Evropská komise vytkla Praze porušování hlukových limitů. V ulicích města se běžně překračuje zákonem stanovená výše decibelů. Pokud pražský magistrát nedodá Evropské komisi do poloviny července plán, jakým způsobem chce nadměrný hluk omezit, bude metropoli hrozit žaloba. Tu chtějí podat i stovky pražských domácností.

Praha i jiná velká česká města pravidelně porušují hlukové hygienické limity. Podle údajů Ekologického právního servisu je více než sto tisíc Pražanů celodenně vystaveno nadměrnému hluku. Počet lidí, kteří jsou rušeni i ve spánku, je ještě větší, dosahuje téměř sto dvaceti tisíc.

Měření Státního zdravotnického ústavu zjistilo, že zákonem stanovená hladina sedmdesáti decibelů určená pro okolí silnic a železnic je běžně překračována. Extrémní hluk přitom působí negativně na lidské zdraví. Způsobuje neurózy, duševní problémy, ale také poruchy spánku nebo koncentrace.

Evropská komise požaduje protihlukové tunely, silnice pod zemí nebo tišší pneumatiky na autech. Hlavní město se ale nebojí, že by plán změny nestihlo vytvořit včas. "Převzali jsme od ministerstva zdravotnictví hlukové mapy, na základě nich naše organizace vypracovávají akční plány snižování hlukové zátěže. Termín splníme," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Zástupce Ekologického právního servisu Michal Bernard se ale obává, že Praha termín nestihne.

Proti situaci vystupují i obyvatelé města. Na pražskou radnici chystají žaloby. Magistrát už podobný spor v minulosti prohrál. Praha přitom není jediným českým městem, kterého by se podobná situace týkala. Problémy má také Brno či Ostrava.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů