Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kácovská radnice chystá stavbu nové čistírny odpadních vod

Kácovská radnice chystá stavbu nové čistírny odpadních vod

Kácov (Kutnohorsko) - Radnice v Kácově na Kutnohorsku připravuje stavbu nové čistírny odpadních vod. Je nutnou podmínkou dalšího rozvoje městyse. Náklady se odhadují na 35 milionů korun. Ještě letos radnice požádá ministerstvo zemědělství o dotaci, řekl ČTK starosta Jaroslav Buchal.

V Kácově podle něj přibývá zájemců o stavební pozemky. V poslední době se prodalo 12 parcel a vážný zájem projevilo dalších pět stavebníků, uvedl Buchal. Kanalizace z většiny obce je v současnosti svedena přes přečerpávací stanice do čistírny odpadních vod u pivovaru, která je ale zastaralá.

"Chceme se rozvíjet. Přečerpávat vodu z kanalizace jako dosud by ale bylo hodně drahé," dodal starosta. Nová čistírna odpadních vod by podle navržené studie měla vzniknout v místech, kam voda poteče samospádem. Provozní náklady by se tak výrazně snížily. Na její stavbu ale městys peníze nemá. Jedná proto o finanční spoluúčasti s případným budoucím provozovatelem vodohospodářského majetku.

Kvůli čistírně odpadních vod, kterou městys využívá v současnosti, se Kácov zadlužil a hrozila mu exekuce. Radnice totiž v roce 1992 vyšla vstříc majitelům místního pivovaru, kteří potřebovali postavit čistírnu vod, ale nedostali by na ni dotaci. Stavbu proto tehdy zaštítila obec s tím, že podnikatelé na ni seženou peníze. To se jim však nepodařilo. Firma, která stavbu zafinancovala, pak chtěla peníze vrátit. Radnice se s ní začala soudit, spor skončil až u Nejvyššího soudu, který rozhodl v neprospěch Kácova.

Hrozbu exekuce nakonec zažehnala bezúročná půjčka 10,5 milionu korun od ministerstva financí. Aby ji Kácov mohl splatit, musel si vzít úvěr a prodat část svého majetku. Zbývá mu ještě splatit čtyři miliony korun, termín letos ministerstvo financí prodloužilo do roku 2011.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů