Čtvrtek, 28. března 2024

Stát podpoří recyklaci mobilních telefonů

Stát podpoří recyklaci mobilních telefonů

Praha - Stát se připojí k aktivitám některých prodejců mobilních telefonů a začne více dbát na to, aby lidé nepotřebné přístroje recyklovali. Mobilní telefony totiž, kromě těžkých kovů, které poškozují životní prostředí, obsahují také velké množství zlata a stříbra, které lze využít pro další zpracování. Aby nedocházelo k plýtvání drahými kovy a znečišťování přírody rozhodlo se ministerstvo životního prostředí připravit novelu zákona, která zavede povinný zpětný odběr v prodejnách telefonů.

"Novela bude obsahovat povinnost všech obchodů, které mobily a další elektroniku prodávají a mají rozlohu nad 200 metrů čtverečních, bezplatně odebírat všechny elektrospotřebiče do 5 kg," oznámil mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Změna by mohla začít platit od příštího roku.  

Již letos by ale měla být recyklace použité elektroniky výrazně jednoduší. V nejbližších týdnech se mají zhruba ve stovce českých obcí objevit kontejnery, do kterých bude možné elektroodpad odkládat. Pilotní projekt již probíhá v Praze, pokud se osvědčí, dojede k jeho rozšíření i na další města a obce.  

Recyklaci elektroodpadu se v minulosti snažili podporovat také prodejci mobilních telefonů. Například společnost T-Mobil loni spustila kampaň, během které každý, kdo přinesl do její prodejny nepotřebný mobilní telefon, dostal dvousetkorunovou slevu na nákup nového přístroje.  

Recyklace elektroodpadu je pro ochranu životního prostředí nezbytná. Jeho objem narůstá třikrát rychleji než množství běžného komunálního odpadu. Jen v loňském roce se na českém trhu prodalo přibližně 200 tisíc tun elektrických spotřebičů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů