Středa, 24. dubna 2024

Valašské Meziříčí pronajme lidem kompostéry na bioodpad

Valašské Meziříčí pronajme lidem kompostéry na bioodpad

Valašské Meziříčí ještě v tomto roce pronajme lidem kompostéry na bioodpad. Radnice tak chce předejít ukládání biologického odpadu do kontejnerů a naopak hodlá občany motivovat k jeho ekologickému využívání. ČTK o tom dnes informoval mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Pořízení 350 plastových domácích kompostérů o objemu 400 litrů přijde na zhruba 300.000 korun. "Občané si je budou moci pronajmout před začátkem léta za 350 korun," uvedl Beneš s tím, že radnici se tak vrátí třetina vložené investice. Zbytek údajně pokryje ze snížených nákladů na svoz a ukládání odpadů na skládku.

"Bioodpad tvoří přibližně třetinu veškerého odpadu, který domácnosti vyprodukují,“ řekl vedoucí odboru komunálních služeb městského úřadu Václav Chajdrna. Dodal, že zbytky z kuchyně, sáčky od čaje, káva, ale též posekaná tráva, listí a ořezané větve obvykle končí v kontejneru.

Přitom podle něho mohou posloužit jako výborné hnojivo, domácí kompostování má totiž kromě finančního také ekologické efekty. "Takto vytvořené hnojivo může nahradit rašelinu, jejíž těžba decimuje unikátní přírodní biotopy," sdělil Chajdrna. Doplnil, že navíc s rostoucím objemem odpadů na skládkách stoupá množství metanu, který mění klima stejně jako oxid uhličitý pocházející ze spalování ropy nebo uhlí.

Podle Beneše představuje problematika nakládání s odpady pro radnici jednu z hlavních priorit. Po loňském zavedení pytlového svozu PET lahví v Poličné město například hodlá tento systém rozšířit i do ostatních místních částí. "Hmotnost PET lahví, svážených k následné recyklaci, se v Poličné zvýšila na dvojnásobek. Vedle pytlového svozu jsme tam zachovali i klasická kontejnerová hnízda,“ poznamenal Chajdrna.

O snížení nákladů na odstraňování biologického odpadu spolu s jeho ekologickou likvidací usilují i další města ve Zlínském kraji. Například Zlín letos realizuje zkušební projekt, kdy obyvatelům městských částí Podvesná IV až Podvesná XVII zdarma rozváží kontejnery na bioodpad. K podobnému kroku přistoupila letos také kunovická radnice, speciální popelnice budou mít obyvatelé u svých domů od května. Zkušenosti s tříděním bioodpadu mají v regionu také ve Starém Městě a Uherském Ostrohu, kde byl jeho celoplošný sběr zahájen loni.

Zdroj:CZ BIOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů