Čtvrtek, 28. března 2024

Lidé v Ostravě protestovali proti kvalitě ovzduší

Lidé v Ostravě protestovali proti kvalitě ovzduší

OSTRAVA - Přes 400 lidí nespokojených se stavem ovzduší na Ostravsku protestovalo na Masarykově náměstí v Ostravě. Protest byl namířen především proti hutnímu gigantu ArcelorMittal Ostrava (AMO), který je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v kraji. Dlouhodobé kritice čelí hlavně od obyvatel městského obvodu Radvanice a Bartovice, kteří žijí v jeho sousedství. Jeden z obyvatel obvodu už dnes podal proti hutní společnosti žalobu na ochranu osobnosti.

Protestující se sešli u kouřící papírové makety hutního komplexu a nechyběli ani lidé v plynových maskách a několik transparentů. "Přišla jsem cíleně, protože chceme, aby se nám lépe žilo. Naše děti vyrůstají v nedobrém prostředí, dcera má astma a určitě nám to není jedno," řekla na demonstraci jedna z obyvatelek. Další dodala, že v domě nemůže ani větrat. "V životě jsem nebyla alergik a co jsem se přistěhovala do Ostravy, už jsem na alergologii a obě děti mám těžké astmatiky," uvedla.

Mluvčí společnosti AMO Věra Breiová řekla, že společnost vnímá rostoucí nespokojenost lidí. Prioritami nového vedení společnosti jsou podle ní právě investice do životního prostředí a otevřená komunikace o těchto problémech. Loni se v obvodu uskutečnila studie zaměřená na zkoumání vzorků půdy, plodin a vody, kterou si u Zdravotního ústavu v Ostravě nechal zpracovat městský obvod. Garant studie Jiří Bílek Čřekl, že z 30 odebraných vzorků půdy žádný nevyhověl požadovaným limitům. Stejné to bylo u vzorků vody ze šesti studní. Lidem z Bartovic a Radvanic proto nedoporučuje používat ke konzumaci vodu ze studní, ani pěstovat vlastní zeleninu, a to i přesto, že při zkoumání plodin z 50 vzorků nevyhověly jen tři.

Ze studie také vyplynulo, že dětí trpících onemocněním dýchacích cest bude v lokalitě až o 15 procent více než v oblastech, kde jsou sledované látky v normě. Také předčasná úmrtnost bude v obvodě zhruba o 20 procent vyšší. Nádorovým onemocněním v lokalitě s 6000 lidmi každých 15 let onemocní kvůli vlivu životního prostředí jeden člověk navíc.

Občané z nezájmu o řešení problematiky obviňují nejen hutní firmu, ale i představitele kraje. "Krajský úřad podle našeho názoru nedostatečně zohlednil existující stav ovzduší v povoleních vydaných pro ArcelorMittal," řekl Jan Šrytr, právník společnosti GARDE-EPS. Ta spolupracuje s obyvateli Radvanic a Bartovic a usiluje o to, aby firma přijala odpovědnost za stav ovzduší ve svém okolí.

Kraj se však kritice brání. Náměstek hejtmana Pavol Lukša řekl, že kraj naopak v povoleních pro AMO ještě zpřísnil limity, které stanovuje zákon. "Není to na kraji, aby limity byly ještě přísnější, myslím si, že od toho tady jsou zákonodárci," uvedl Lukša.

Šrytr dodal, že jeden z občanů ve spolupráci s jejich společností podal u Krajského soudu v Ostravě první žalobu proti společnosti ArcelorMittal. "Očekáváme, že těch žalob bude více. Žaloba se týká ochrany osobnosti. Podstata žaloby spočívá v tom, že v oblasti je překračována celá řada imisních limitů, a s tím je spojena řada zdravotních rizik, která už sama o sobě vytváří zásah do práva na zdravé životní prostředí, které lidem zaručuje Listina základních práv a svobod," uvedl Šrytr.

Město Ostrava mělo už v příštím týdnu na konferenci věnované ovzduší podepsat s hutním gigantem úmluvu o snižování emisí. Primátorův náměstek Dalibor Madej však řekl, že dohoda určitě podepsána nebude. Důvodem je to, že odborníci z Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava budou prověřovat, zda plánované ekologické investice firmy jsou ty nejmodernější, které může ocelářský gigant nainstalovat. Na tomto postupu se s univerzitními odborníky dohodla přímo společnost AMO.

AMO pro letošní rok plánuje investovat do životního prostředí 3,1 miliardy korun a nejméně stejnou sumu chce vynaložit i v příštím roce. Nový předseda představenstva AMO Sanjay Samaddar v pondělí přislíbil, že emise budou meziročně snižovány.

http://www.morava24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů