Sobota, 20. dubna 2024

Prohlášení obce Nové Heřminovy a Hnutí DUHA Jeseníky

Prohlášení obce Nové Heřminovy a Hnutí DUHA Jeseníky
Protipovodňové řešení zahrnující stavbu přehrady je prosazováno proti vůli obyvatel Nových Heřminov a všech 24 starostů měst a obcí regionu, kteří se v dotazníkové akci iniciované obcí Nové Heřminovy jednoznačně vyjádřili proti stavbě přehrady [1].

286 stálých obyvatel obce Nové Heřminovy rozhodně odmítá opustit své domovy kvůli nechuti ministerstev řešit vůči lidem šetrnější, levnější a přírodě blízké alternativy. Navrhované protipovodňové řešení, jehož součástí je zaplavení Heřminov přehradou, neřeší ochranu před povodněmi právě v těch obcích, které ji nejvíce potřebují a kde se v roce 1997 udály všechny oběti na lidských životech. Plánovaná přehrada pomůže jenom malému území a to za cenu nesmírných nákladů. Jsme přesvědčeni o tom, že navrhované prostředky by bylo možno v regionu pro protipovodňovou ochranu všech obyvatel využít lépe a efektivněji.

Protipovodňovou ochranu v regionu vidíme v řešení každé obce individuálně dle historických zkušeností kombinovaných s moderními technologiemi, které jsou již běžně využívány v celé Evropě (ohrázování obcí, mobilní hráze, výstražný systém). Ochranu Krnova navrhujeme řešit na základě technické studie zkapacitnění koryta Opavy od ing. Václava Čermáka a opatřeními na obou řekách, které městem protékají. Vláda nemá morální právo řešit problémy Krnova likvidací jiné obce.

Pokud se vláda rozhodne vynutit si vystěhování lidí v Nových Heřminovech a pokusí se silou vyvlastnit jejich domovy, jsou obyvatelé obce rozhodnuti se bránit u soudu. Očekávají, že u něj uspějí. Považujeme nucené vyvlastnění za naprosto nepřijatelné, pokud je možné protipovodňovou ochranu zařídit jinak – ale citlivé řešení, které leží na stole, vláda prostě jen nezahrnula do posouzení srovnávajících jednotlivé varianty.

Už 11 let postižená obec marně požaduje, aby se stala účastníkem zadávání protipovodňových studií a aby tak měla možnost stát se podle demokratických principů rovnocennými partnerem při hledání optimálních řešení protipovodňové ochrany v regionu. Všechna doposud navrhovaná řešení, ve kterých figurovala přehrada, byla připravená bez účasti obce a za zavřenými dveřmi. Chceme, stejně jako všichni obyvatelé regionu, o způsobech řešení protipovodňové ochrany rozhodovat sami a ne jenom pasivně přihlížet, jak za nás rozhodují jiní.

K tomuto prohlášení se během dnešního dne přidávají další starostové okolních obcí.


Poznámky:

[1] Proti přehradě se v loňském roce v dotazníkové akci iniciované obcí Nové Heřminovy postavily tyto obce regionu: Bruntál, Jeseník, Široká Niva, Karlovice, Vrbno pod Pradědem, Ludvíkov, Karlova Studánka, Andělská Hora, Světlá Hora, Malá Morávka, Rudná pod Pradědem, Staré Město, Janov, Město Albrechtice, Hošťálkovy, Holčovice, Zlaté Hory, Krasov, Bělá pod Pradědem, Oborná, Milotice nad Opavou, Dolní Moravice, Vysoká, Horní Benešov
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů