Pátek, 29. března 2024

Komárek hledá další ložiska ropy na Moravě

Komárek hledá další ložiska ropy na Moravě
Moravské naftové doly ovládané Karlem Komárkem se pouštějí do hledání nových nalezišť ropy na Moravě. Včera firma představila nový program průzkumu podzemí v Srbcích na Prostějovsku.

"Musíme hledat nová ložiska, protože jinak budeme muset do pěti let začít utlumovat těžbu," vysvětlil nový projekt mluvčí společnosti Daniel Plovajko. Průzkum bude podle něj trvat několik měsíců. Případná těžba je pak možná do několika let.

Osm vrtů za stovky milionů

Firma už dříve ohlásila, že letos dá do průzkumu bezmála šest set milionů korun.

"Chystáme se odvrtat osm průzkumných vrtů. Na Hodonínsku to bude v Uhřicích, Prušánkách, Starém a Novém Poddvorově," řekl médiím Plovajko.

Včera zahájený program bude postupovat od Prostějovska až k Vizovickým vrchům. Podle Plovajka není jisté, že se ropa najde, pravděpodobnost je ale veliká.

"Myslím, že nová ložiska najít mohou," řekl k tomu Josef Adámek z České geologické společnosti v Brně. V oblasti se podle něj dělaly průzkumy v sedmdesátých letech. Sice se tehdy nenašlo nic důležitého, ale současná technika dává mnohem větší šance. "Vždycky je to tak trochu loterie," dodává Adámek.

Obce se těší na peníze

Lidé z míst, kde se bude hledat černé zlato, zatím jen se zájmem přihlížejí. Netají se ale tím, že jim průzkum přinese peníze.

"Už jsme nějaké dostali. Pokud tu firma bude déle, necháme si postavit dětské hřiště," řekla HN starostka vesničky Srbce. Právě do vsi o necelé stovce obyvatel pozvali včera naftaři lidi z okolí, aby jim vysvětlili své plány. Kromě darů jsou těžaři povinni odevzdat pět procent z ceny vytěžené suroviny báňskému úřadu. Tři čtvrtiny částky dostane obec, kde se těží. "Slyším o tom od vás poprvé," řekl včera starosta Nezamyslic Jiří Doubrava. Lidi ale podle něj proti průzkumu moc protestovat asi nebudou. Podobného názoru jsou i ekologové. "Ony se obce vždycky proberou, až když je pozdě. Průzkumu se bránit mohou, protože jsou účastníky řízení. S těžbou už pak nic nenadělají," tvrdí Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Černé miliardy pod zemí

Česko nemá nikterak zázračné zásoby ropy. Hornická ročenka Českého báňského úřadu k tomu uvádí, že už je i za zenitem těžby.

"Maxima těžby jsme dosáhli v roce 2004 - 300 tisíc tun," píše se v materiálu. Vloni to už bylo jen 250 tisíc tun. Drtivou většinu vytěžily Moravské naftové doly. Jen asi 15 tisíc tun vytěžila u Břeclavi firma Lama Petra Lamicha. A ještě méně, tedy jen nepatrné množství, také ostravská Unigeo v Beskydech.

Česká ropa bez síry je ale kvalitnější než ta ruská. A tak se k tomu, co z Ruska přiteče ropovodem Družba, česká ropa přidává. A vydělává miliardy.

Zisk MND před zdaněním tak činil vloni 1,45 miliardy korun. Firma už komerčně těží zemní plyn také v Pákistánu. A drží průzkumné licence v Jemenu, Súdánu a Německu, ropu a plyn hledá také v Maroku. MND ročně v Česku vytěží kromě ropy také na 100 milionů kubíků zemního plynu. Ten bude výhradně prodávat společnosti Vemex, která má i licenci na prodej ruského plynu. Dalších asi 14 milionů kubíků plynu vloni vytěžila Unigeo, která plyn prodává Severomoravské plynárenské.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů