Úterý, 23. dubna 2024

Rokycanští ochránci přírody pozorovali vzácného dravce luňáka

Rokycanští ochránci přírody pozorovali vzácného dravce luňáka

Rokycany - Rokycanští ochránci přírody pozorovali tento týden vzácného dravce luňáka hnědého. Statný pták s rozpětím křídel až kolem 1,5 metru se pohyboval kolem význačné ornitologické lokality nedaleko Litohlav. Dravec se nejspíš vracel na hnízdiště ze svého zimoviště v Africe. Patří k druhům, které se do Česka vracejí vyvést mladé po zimě strávené v teplých krajích nejpozději, řekl ČTK Pavel Moulis z rokycanského Českého svazu ochránců přírody.

Na Rokycansku je luňák hnědý poměrně vzácný. "Bohužel tu zatím nebyl doposud prokázán případ hnízdění tohoto dravce," uvedl ornitolog. Ochráncům přírody se proto většinou poštěstí spatřit dravce jen při jarním a podzimním tahu.

Luňák hnědý se zdržuje a hnízdí v blízkosti vodních ploch. Jeho potravu tvoří především leklé ryby, mršiny, drobní obratlovci a hmyz.

V Česku žijí dva druhy luňáků -- kromě hnědého ještě luňák červený. Ten má na rozdíl od hnědého hluboce vykrojený ocas, takže ho může poznat i člověk, který se pozorování běžně nevěnuje. I luňák červený patří mezi vzácné návštěvníky Rokycanska.

Lada Pešková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů