Čtvrtek, 18. dubna 2024

Soud zamítl první žalobu lidí postižených azbestem, kauza tím ale nekončí

Soud zamítl první žalobu lidí postižených azbestem, kauza tím ale nekončí
PRAHA - Městský soud v Praze zamítl žalobu prvního z nájemníků ze sídliště Chmelnice, jejichž byty jsou zamořené azbestem. Obyvatelé sídliště zažalovali před rokem radnici Prahy 3 za to, že při neodborně prováděné rekonstrukci domů byla po bytech rozprášena rakovinotvorná vlákna. Žaloby dalších nájemníků bude soud teprve projednávat. Jde o pilotní typ sporu, neboť dosud ještě nikdo nespojil paragrafy na ochranu osobnosti se zamořením životního prostředí. Podle Arniky, která zprostředkovala vytvoření žalob, soudkyně předloženou argumentaci nepochopila. Postižený nájemník se může odvolat.

„Soudu se zdá být žaloba na ochranu osobnosti v tomto případe příliš neobvyklým způsobem obrany,“ vysvětluje právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Lukáš Matějka. „Při koncepci žaloby jsme vycházeli z toho, že součástí práv každého člověka je i právo na zdravé bydlení a příznivé životní prostředí. To potvrdil i Evropský soud pro lidská práva. Podle našeho názoru je rozhodnutí pražského městského soudu nesprávné. Projevuje se zde určitá obava z dosud nevyzkoušených právních instrumentů,“ dodal Matějka.

Městský soud v pátek zamítl žalobu Milana Habáska. O další žalobě soud rozhodne nejspíš už tuto středu a další odložil na neurčito. Soudkyně přitom rozhodla, že bude případ každého z nájemníků projednávat jednotlivě, i když logické by bylo případy spojit a rozsoudit je najednou.

„Panu Habáskovi doporučujeme podat odvolání k Vrchnímu soudu, který by měl na předloženou argumentaci přistoupit“ řekl právník Matějka. Žalobci se na radnici Prahy 3 domáhají vyčištění svých bytů od azbestu a odstranění zbytků větracího potrubí, z něhož se uvolňují další vlákna ohrožující plíce obyvatel. Lidé nepožadují žádnou finanční kompenzaci ani jinou náhradu své újmy na zdraví.

„Výsledek soudu nás překvapil. Rekonstrukce obecních bytů probíhala tak, že nám bez varování do bytů vpadli dělníci, vysadili dveře a rozmlátili bytové jádro s kusy azbestu. V prostředí plném prachu, cizích lidí a bez koupelny jsme museli žít několik týdnů. I když to považujeme za nesolidní, doufali jsme, že teď budou domy aspoň opravené. Ve spíži nám ale azbestové potrubí nechali a z něho jako z komína dál vyletuje nebezpečný prach. My a naše děti jsme jsme stále vystaveni zcela zbytečně riziku onemocnění rakovinou plic,“ popisuje průběh rekonstrukce městských bytů nájemník a žalobce Milan Habásko.

„Na projednání dalších žalob trváme. Azbest v našich bytech stále je a jsme přesvědčeni o tom, že radnice při rekonstrukci porušila naše právo na ochranu osobnosti. Měla zakázku zadat odborné firmě, která by azbest odstranila bezpečně a neohrozila naše zdraví,“ říká předsedkyně občanského sdružení Chmelnice Martina Chmelová. Žaloby nájemníků podporují dva znalecké posudky akreditovaných laboratoří, které v bytech potvrdily zvýšený výskyt azbestových vláken. Sanace každého ze zamořených bytů může přijít na stovky tisíc. Někteří z nájemníků proto žádali městskou část Praha 3, aby zajistila jejich vyčištění. Radnice byty vyčistit odmítá a tvrdí, že jejich obyvatelům žádné nebezpečí nehrozí.

Více o kauze:

Tisková zpráva z 5. 4. 2007: Majitelé bytů zamořených azbestem žalují Prahu 3, www.arnika.org

Tisková zpráva ze 17. 3. 2005: Stovky lidí na Praze 3 žijí v bytech zamořených azbestem, radnice to ignoruje: www.cepo.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů