Čtvrtek, 28. března 2024

Místo skládek na Ústecku rostou golfová hřiště

Místo skládek na Ústecku rostou golfová hřiště
Ústecko už není jen poničená příroda a kraj proslulý vysokou nezaměstnaností a chemickým průmyslem. Radní kraje se rozhodli zacílit také na turisty a ukázat Ústecko ve zcela jiném světle.

Po celém kraji rostou golfová hřiště, cyklostezky, vznikají nové agroturistické areály a hotely a dokonce i nové rekreační zóny s uměle vytvořenými jezery.

"Celkem bylo realizováno sedmnáct projektů za téměř 220 milionů korun," říká Jiří Válka, vedoucí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Místo odpadků golf

Pro cestovní ruch se přitom využívají i plochy a místa, která prošla rekultivací. Například nově otevřené golfové hřiště v Ústí nad Labem ve Všebořicích vyrostlo na místě bývalé skládky.

Podobně byla upravena plocha pro v minulosti vybudovaný autodrom, dostihový areál a golfové hřiště v Mostě. "Nyní je také dokončována rekultivace v Chabařovicích, kde vzniká nová rekreační zóna - jezero Milada s celkovou rozlohou téměř 250 hektarů," dodává Válka.

Největším lákadlem pro turisty je však zatím stále "osvědčená klasika" - přírodní útvary České středohoří a České Švýcarsko, jimž na atraktivitě přidalo i to, že se z této chráněné krajinné oblasti před osmi lety stal Národní park.

Je to nejmladší Národní park v celém Česku a svým charakterem patří k nejunikátnějším místům celé Evropy. I díky Pravčické bráně, což je největší přírodní skalní brána v Evropě. Rozpětí oblouku je více než šestadvacet metrů.

V této oblasti také funguje spojená síť infocenter, která je napojená i na Hřensko. Turista, který hledá ubytování či potřebuje radu, tak může zavolat pouze na jedno místo a všechny informace dostane rychle a přehledně.

Parníkem po Labi

V celé oblasti vznikají i nové cyklostezky, horkou novinkou je pak zahájení provozu výletní lodi po Labi z Ústí nad Labem až do Roudnice nad Labem, kterou podpoří dotacemi města, jež jsou na trase.

"Půjde o pravidelnou veřejnou dopravu s provozem ve všední dny i o víkendech, s přepravou kol i občerstvením," říká Válka s tím, že loď se jménem Porta Bohemica pojme na dvě stovky pasažérů.

Na zámek i na lyže

Ústecký kraj má velké množství památek. K nejznámějším patří třeba románská rotunda na památné hoře Říp, gotický kostel v Mostě, barokní zámek v Duchcově či Klášter v Oseku.

Městskými památkovými rezervacemi byly vyhlášeny Litoměřice, Úštěk a Terezín. V Litoměřicích je významné výstaviště s řadou akcí, jako je Zahrada Čech.

Krušné a Lužické hory pak nabízejí velké množství míst pro lyžování.

Ústecký kraj navštívilo v loňském roce přes 392 tisíc turistů. Z toho bylo více než 167 tisíc lidí z ciziny. Nejvíce jich přijelo ze sousedního Německa, postupně ale roste i počet hostů ze Slovenska a Nizozemska.

Významnou složkou cestovního ruchu jsou přitom hlavně jednodenní návštěvy ze sousedního Německa. Ty ovšem statistiky zatím podrobněji nesledují.

Arabové do Teplic

Zejména cizinci také často jezdí do lázeňských zařízení Ústeckého kraje. Například Lázně Teplice navštěvují převážně cizinci z arabských zemí, Ruska a Německa. Naopak lázně Mšené se zaměřují převážně na českou klientelu. O statut lázeňského města navíc nově žádá i Klášterec nad Ohří.

Na Ústecku je nyní 384 ubytovacích zařízení a přestože se jejich počet v posledních letech částečně snížil, vyrůstají místo nich i nová, daleko vyšší kvality.

"Za všechny jmenujme alespoň agroturistický areál Penzion Selský a Hospodářský dvůr ležící na kopci nad městem Pernštejn," říká Válka.

Ubytovací kapacity zde mají kategorie čtyř hvězd, návštěvníci se tam navíc mohou projíždět na koních.

Jedním z lákadel, kterými se snaží Ústecký kraj přilákat turisty, jsou i nová golfová hřiště postavená na někdejších skládkách.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů