Pátek, 19. dubna 2024

PET lahve budou ekologičtější

PET lahve budou ekologičtější
K výrobě tenčích a tedy i ekologičtějších plastových obalů přistupují američtí výrobci nápojů PepsiCo a Coca-Cola. Nutí je k tomu spotřebitelé, dbající na životní prostředí, ale hlavně drahá ropa.

Ke snižování hmotnosti PET lahví se oba nápojoví giganti uchylují již několik let společně s tím, jak roste vlna kritiky vůči nápojovým obalům. A firmy rády vyslyší přání zákazníků - šetrnost k okolnímu prostředí je přece právě v módě.

Společně s tím výrobci sníží i náklady na výrobu a zabijí tak dvě mouchy jednou ranou. Stále dražší ropa je totiž hlavní složkou pro výrobu plastových kapslí, ze kterých se láhve na linkách vyfukují. Nově tak společnost PepsiCo vyrábí v USA půllitrovou láhev o hmotnosti 18,6 gramu. To je o pět gramů méně než starší typ lahve.

Ztenčování plastových lahví je ale technologicky náročné. Láhev musí být dostatečně silná, aby vydržela tlak oxidu uhličitého i převážení a skladování.

Hlavním problémem ovšem podle kritiků PET lahví není hmotnost obalu, ale skutečnost, že naprostá většina vyprázdněných lahví končí v koši místo v recyklačním kontejneru. Spotřeba plastových nápojových lahví navíc každým rokem narůstá. Jen ledového čaje Lipton se ve Spojených státech loni prodalo o polovinu více.

Gigi Kellett, ředitel organizace Corporate Accountability International, která vede spotřebitele k větší konzumaci vody z kohoutku, k tomu pro Wall Street Journal uvedl: "Je to dobré, ale menší spotřeba plastů nevede k navýšení poměru recyklovaného materiálu při výrobě ani k úspoře energie."

Výrobci nápojů v USA se ale brání zálohování svých lahví a tvrdí, že o vyšší počet recyklovaných obalů bojují jinými prostředky. Pepsi například na nutnost recyklace upozorňuje spotřebitele na nápojových plechovkách. Její konkurent Coca-Cola zase oslovuje konzumenty sdělením, že plných pět procent recyklovaného plastu používá při další výrobě.

V porovnání s Českem ale výrobci nápojů v USA v poměru recyklovaných plastů zaostávají. Česká větev Coca-Coly podle slov mluvčího Milana Luzuma zpracovává až 20 procent recyklovaného plastu. "Loni jsme odlehčili půllitrové lahve na vodu Bonaqua a snížili jejich váhu o pětinu," řekl HN Luzum. Mezi 15 až 20 gramy váží srovnatelné půllitrové lahve výrobce nápojů Kofola.

České firmy mají navíc ze zákona povinnost zpětného odběru a recyklace plastového materiálu. A tak více než polovina nápojových PET lahví končí ve žlutých kontejnerech na tříděný odpad.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů