Čtvrtek, 28. března 2024

Rozběhla se realizace Masdar City, zeleného města budoucnosti

Nejčistší město planety navrhl britský ateliér Foster and Partners, jehož duší je světoznámý architekt Norman Foster
Rozběhla se realizace Masdar City, zeleného města budoucnosti
Hlavní město Spojených arabských emirátů se jmenuje Abú Zabí, a samo je jedním z těchto emirátů. Právě zde, v blízkosti Perského zálivu, začíná vyrůstat první "čisté" město na světě, bez emisí oxidů uhlíku, odpadků a automobilových zplodin, s úzkými uličkami poskytujícími chodcům stín.

Nejčistší město planety navrhl britský ateliér Foster and Partners, jehož "duší" je světoznámý architekt Norman Foster. Masdar City (což arabsky znamená pramen), tak se má nové město jmenovat, je koncipováno pro zhruba 50 tisíc lidí. Projekt, s jehož realizací se započalo v únoru tohoto roku na pozemku o velikosti šesti kilometrů čtverečních, je podporován Světovým fondem na ochranu přírody WWF. Stavět se má osm let, i když se počítá s tím, že poslední práce skončí až za deset let.

VIZE, ZALOŽENÁ NA EKOLOGICKÝCH TECHNOLOGIÍCH

Projekt uznávaného ateliéru má posloužit především jako ideální příklad soběstačné architektury. Nové město nebude při svém rozvoji, alespoň pokud jde o podobu staveb, vycházet z nějakých sci-fi vizí. Naopak by tu rádi využili tradiční architekturu Zálivu k vytvoření staveb s nízkou potřebou energie a s přirozenou klimatizací prostřednictvím chladících věží.

Energii pro budovy bude vyrábět elektrárna na solární panely. Ulice budou zastíněny, aby v pouštním prostředí, v němž v létě teploty stoupají až k 50 stupňům Celsia, poskytovaly chodcům stín. Město je umístěno tak, aby co nejlépe využilo zchlazující proud vzduchu vanoucí od moře. Má být ohraničené zdí, která ho bude chránit jednak od hluku letiště nedalekého Abú Zabí, a také od pouštní výhně.

Nejen s energií, ale taktéž s vodou se bude v Masdaru šetřit. Její část má být získávána prostřednictvím odsolovacího zařízení napájeného slunečními panely, s kapacitou o 80 procent vyšší, než je v těchto zařízeních obvyklé jinde. Veškerá odpadní voda bude procházet čističkami, aby mohla být použita k zalévání rostlin, jež budou pěstovány k výrobě biopaliv. Město tak bude pro své vodní hospodářství potřebovat jen čtvrtinu energie požadované obvykle pro podobně velké společenství, a také spotřeba vody bude díky odsolování o 60 % nižší.

Pokud se jedná o pokrytí dopravních potřeb, do Masdaru nebudou smět vjíždět motorová vozidla. Jeho obyvatelé po něm budou jezdit v jakýchsi cestovních "kapslích", pohybujících se po magnetických tratích, jež budou jezdit až do centra Abú Zabí. Toho, že by obyvatelům mohly chybět automobily, se Foster nebojí. "Podívejte se na Benátky. Cítíte se tam nějak omezení proto, že tam nejsou auta? Právě naopak. Benátky jsou natolik přitažlivé, že jim jejich popularita může až škodit. Hovoříme tu o využití technologie ve smyslu dosažení maxima s využitím minimálních prostředků," řekl slavný Brit.

ZNEČIŠTĚNÉ PROSTŘEDÍ VERSUS MILIARDOVÉ VÝDAJE

Spojené arabské emiráty jsou podobně jako ostatní země Perského zálivu významným exportérem ropy a v přepočtu na obyvatele patří k největším producentům skleníkových plynů na světě. Tamní vláda proto hodlá do projektů obnovitelných a ekologicky nezávadných zdrojů energie investovat 15 miliard dolarů (268 miliard korun). Tato suma zahrnuje i výstavbu Masdaru.

Na danou skutečnost reagoval také Foster, jehož firma má za sebou řadu velmi známých staveb, včetně rekonstrukce sídla berlínského Říšského sněmu nebo realizaci londýnského sídla společnosti Swiss Re, neboť zdůraznil, že takto ekologicky náročný projekt ztěžují místní klimatické podmínky. "Eliminovat tvorbu skleníkových plynů je v poušti náročnější než v mírném pásmu. Bylo by to mnohem jednodušší například ve Středomoří nebo v severní Evropě. Já ale věřím, že je třeba pracovat v souladu s místní přírodou a že musíme vycházet z místních tradičních staveb."

V případě Masdar City se v tomto směru rovněž kalkuluje s myšlenkou výstavby sídla vědeckého a technického ústavu. Stoupenci vize doufají, že právě toto pracoviště bude přitahovat nejlepší odborníky z celého světa. Počítá se také s tím, že se pro výzkum v něm rozhodnou nadnárodní i začínající společnosti z oblasti ekologických technologií.

KAPITÁLOVÍ SPOLUÚČASTNÍCI MAJÍ "ZELENOU"

Masdar City bude velmi hustě obydlené město, čímž se má markantně odlišovat od plošně roztažených moderních zástaveb v Perském zálivu. Přes takto zvolené urbanistické řešení jej britský architekt považuje za dosud nejdokonalejší ekologický projekt. "Nejedná se tu o žádnou módu, ale o přežití," podotkl.

Jak už bylo řečeno, vize projektu těží hlavně z využití bezodpadových, "čistých" technologií, nepřinášejících žádné podstatné znečištění. Součástí plánu emirátu Abu Zabí proto je i vybudování největší vodíkové elektrárny na světě. Peníze se soustřeďují prostřednictvím společnosti Masdar Initiative, založené kvůli tomu, aby vyvíjela a poté úspěšně zaváděla do výroby energeticky čisté technologie.

Vedení emirátu rovněž doufá, že postupně dojde též k vytváření společných podniků se zahraniční účastí, které přivedou další peníze. Samo Abú Zabí chce do projektu Masdar City investovat čtyři miliardy dolarů a zbytek si vypůjčí. "Vytváříme řadu finančních nástrojů, které by nám pomohly financovat celý projekt v hodnotě 22 miliard dolarů," naznačil Sultan al-Jaber, jenž jej má celý na starosti.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů