Čtvrtek, 18. dubna 2024

Továrny budou vyrábět elektřinu z biologického odpadu

Továrny budou vyrábět elektřinu z biologického odpadu

Vyškovsko - Na Vyškovsku vzniká první bioplynová stanice, která z bioodpadu vyrobí elektřinu. Druhá zřejmě brzy přibude. Všechna povolení se jako prvnímu podařilo získat soukromému zemědělci Františku Burešovi ze Švábenic. O další usiluje Respono. Zemědělec bude spalovat vlastní rostlinný odpad. Respono chce naučit lidi třídit kromě PET lahví, skla a papíru také biologický odpad.

Obyvatelé Švábenic měli zpočátku ze stanice, která jim vzniká kousek za městysem, obavy. Hlavně ze zápachu, který se může linout ze stanice. Zejména při inverzi se může táhnout až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Strach místních se zemědělci podle jeho slov podařilo rozehnat a dnes už na jeho pozemku dělníci staví základy továrny.

„Získat všechna povolení trvalo opravdu hodně dlouho. Ale minulé pondělí jsme konečně začali stavět. Hotoví bychom měli být někdy na konci října nebo během listopadu,“ potvrdil Bureš.

Stanice bude vytvářet elektřinu z kukuřice, kterou si sám vypěstuje. Výroba energie prý nebude mít žádné vedlejší vlivy na životní prostředí. Odpad, který vznikne, použije jako hnojivo.

Nejde ovšem o jedinou bioplynovou stanici, která by měla v okrese vyrůst. O další usiluje například vyškovská společnost Respono, která zajišťuje svoz a likvidaci odpadu na Vyškovsku a v části Prostějovska. Biologický domovní odpad zatím odváží na skládku v Kozlanech. Chtěla by ho využít ještě víc a vyrábět z něho teplo, elektrickou energii a zahradnický substrát. Rozložený bioodpad pak může zpětně využít k rekultivaci skládky.

Pokud podnik získá všechna povolení, objekt vyroste naproti průmyslové zóny u silnice na Pustiměř.

Projekt už dostal zelenou od krajských úředníků z odboru životního prostředí. „Záměr není v rozporu se zákonem. Nemůže ovlivnit žádnou evropsky významnou lokalitu nebo ptačí oblast,“ říká zjišťovací protokol vypracovaný vedoucím oddělení posuzování vlivů na životní prostředí jihomoravského krajského úřadu Jiřím Hájkem. Jak dál vyplývá z dokumentu, proti stavbě nemají nic ani instituce, které se k záměru vyjadřovaly.

Například vyškovská radnice plně podporuje projekt, stejně tak nemá připomínky Inspekce životního prostředí ani krajská hygienická stanice.
K otázce, v jaké fázi jsou teď jednání ohledně výstavby, se manažer Respona Pavel Horáček odmítl vyjádřit.

Podle mluvčí vyškovské radnice Dany Bednářové firma v současné době zajišťuje peníze na stavbu a sbírá podklady pro územní a stavební řízení.
Podle informací z úřední desky krajského úřadu by zařízení by mělo mít takový výkon, aby se tam mohlo denně přivézt čtyřiatřicet tun biologického odpadu.

Do stanice bude Respono přijímat odpady z potravinářského průmyslu a zemědělství, z maloobchodů, jídelen a restaurací a odděleně sbíraný bioodpad od obyvatel.

Díky tomu, že část odpadu by nekončila v popelnicích, ale ve stanici, by se výrazně ulevilo kozlanské skládce. Ta by totiž nenarůstala tak radikálním tempem.

Způsob, jak využít vlastní rostlinný odpad hledají i jiní zemědělci. Protože se zmenšila živočišná výroba a nejsou zvířata, kterým by bylo třeba podestýlat, přebývá sláma. Většinou se nevyužitá zaorává. Například společnost Rostěnice se rozhodla ze slámy a například z makoviny vyrábět granulované topivo ze slámy.

„Počítáme, že tak zpracujeme letos asi patnáct procent sklizně. Později předpokládáme, že zúročíme až třicet procent,“ uvedl předseda představenstva společnosti Rostěnice Vítězslav Navrátil.

Peletky bude společnost dodávat teplárnám a elektrárnám. V případě zájmu je prodá i lidem. „Topení peletkami je levnější než plynem a přitom ekologické. A také velice pohodlné. Majitel může nasypat zásobník na týden a klidně odjet na dovolenou,“ dodal Navrátil. Musí mít ovšem speciální kotel.

Martina Grycová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů