Čtvrtek, 18. dubna 2024

Svaz průmyslu a dopravy si buduje vazby na partnerské organizace

Svaz průmyslu a dopravy si buduje vazby na partnerské organizace

Latinskoamerický trh nabízí perspektivní obory, firmy se ale neobejdou bez podpory v zádech.

Chcete podnikat v Chile? Od nynějška má Svaz průmyslu a dopravy ČR přístup k bližším informacím o řadě tamních podniků. "V první polovině dubna byla podepsána smlouva o spolupráci mezi naším svazem a vlivnou partnerskou organizací v Chile - SOFOFA. Umožní zejména výměnu informací mezi oběma organizacemi. Podpis proběhl v rámci cesty ministra Martina Římana do Chile a Brazílie," vysvětluje důležitost dohody Petra Šeráková-Jiránková, zástupkyně ředitelky Sekce vnějších vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Oborová průmyslová federace SOFOFA (Federación gremial de la industria) zastupuje totiž 2500 chilských firem a užší spolupráce našim firmám může, díky kontaktům zmíněných organizací, pomoci v přístupu na chilský trh.

Chile patří k politicky i ekonomicky nejstabilnějším a nejrozvinutějším ekonomikám Latinské Ameriky. Její pozitivní hospodářské výsledky jsou i důsledkem liberálního ekonomického a podnikatelského prostředí, navíc korupce je zde na nízké úrovni.

Chile má dohody s řadou zemí a uskupení, s Mexikem, USA i s Čínou, je přidruženým členem Mercosur, což by mohlo být odrazovým můstkem pro společnou expanzi na třetí trhy. S Evropskou unií má podepsanou Asociační dohodu, která se nyní vztahuje i na Českou republiku. Výhodou pro české firmy je to, že drtivá většina výrobků původem z členských států unie - plných 91 procent - je osvobozena od dovozní daně.

Ostatně zájem o chilský trh projevila téměř dvacítka českých firem, která provázela ministra Martina Římana. Podnikatelskou misi zorganizoval právě Svaz průmyslu a dopravy ČR.

"Šlo o významné společnosti z oboru leteckého průmyslu, strojírenství a energetiky, informačních technologií, stavebnictví a konzultantských služeb. Během mise některé zúčastněné firmy mohly prožít slavnostní okamžiky završení svého úsilí, v Chile ministr inauguroval první českou investici v zemi, kterou realizuje společnost Rudolf Jelínek ve městě Quillón," poznamenává Petra Šeráková-Jiránková.


Z hlediska perspektiv obchodních a investičních příležitostí považuje Svaz za zemi s největším potenciálem Brazílii. "Energetika, ochrana životního prostředí, včetně čističek odpadních vod, spalovny, technologie pro potravinářský a chemický průmysl. To jsou některé z mnoha oborů, kde by se mohly tuzemské firmy uplatnit," říká Petra Šeráková-Jiránková.

Dobré příklady tu již jsou. "V Sao Paulu během podnikatelského semináře v Průmyslové federaci - FIESP státu Sao Paulo, který se uskutečnil v rámci uvedené mise, proběhl slavnostní podpis smlouvy o spolupráci mezi českou společností SEKO edm Brasil a Siemens Power Generation Brazil," uvádí zástupkyně Svazu.

Brazílie je země s obrovským a stabilním trhem, nicméně je zemí kontrastů - existují zde oblasti, kde průmyslový rozvoj, moderní zemědělská výroba, vysoká úroveň služeb a související životní úroveň obyvatelstva připomínají vyspělé země západní Evropy. Některé chudé regiony na severu a severovýchodě země naopak nemají žádnou nebo jen minimální infrastrukturu a hlavní obživou jsou primitivní formy zemědělství. Přes 35 procent hrubého domácího produktu Brazílie je vytvářeno v Sao Paulu, i proto bylo těžištěm mise Čechů a podnikatelského fóra toto ekonomické centrum země.

Tuzemští podnikatelé mohou počítat i s dalšími aktivitami Svazu směrem k americkému kontinentu. Na druhou polovinu září připravuje seminář, jehož se zúčastní významná podnikatelská delegace z Argentiny. Zástupci firem z Dominikánské republiky přijedou letos v listopadu.

Perspektivní obory v zemích Latinské Ameriky

- energetika (dodávky turbín, generátorů a čerpadel, vodní elektrárny, v budoucnu i jaderná energetika)

- dopravní infrastruktura, silniční doprava včetně městské dopravy (autobusy, trolejbusy)

- ekologické technologie (čističky odpadních vod, úpravny pitné vody, skládky, spalovny pevných odpadů - aktuální v návaznosti na přijetí nového zákona o odpadech a emisích v Chile v září 2006)

- letecká technika včetně zařízení letišť, letadla

- důlní a těžební průmysl

- potravinářský průmysl (technologie pro mlékárenství, mlýny, konzervárenství, výroba krmných směsí pro chov ryb)

- dodávky pro sektor ozbrojených sil

- spolupráce v oblasti zasilatelství, lázeňství

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů