Pátek, 29. března 2024

Honda příští rok uvede na trh levný hybridní automobil

Honda příští rok uvede na trh levný hybridní automobil

Japonská automobilka Honda Motor uvede začátkem příštího roku na trh nový levný hybridní model. Oznámila to včera firma, která se tak snaží snížit náskok domácího konkurenta, Toyota Motor, u automobilů šetrných k životnímu prostředí.

Společnost doufá, že se jí podaří stlačit cenu modelu pod dva miliony jenů (308 500 Kč). Trhu s hybridními vozy nyní dominuje model Toyota Prius, jehož cena v Česku podle internetových stránek Toyoty začíná na 649 900 Kč. Honda začne nový model prodávat v Japonsku, Severní Americe i Evropě. Hybridní automobily kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Popularitu těchto vozů posilují stoupající ceny ropy a rostoucí obavy ohledně životního prostředí. Jejich podíl na celkovém prodeji automobilů je ale zatím velmi nízký, a to zčásti kvůli jejich vysoké výrobní i prodejní ceně.

Jasnou jedničkou na trhu s hybridními automobily je nyní Toyota se svým modelem Prius. Ten vstoupil v roce 1997 jako první hybridní automobil na trh a je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. Toyota minulý týden oznámila, že již prodala více než milion vozů Prius.

Ceny hybridních automobilů jsou o minimálně 5000 dolarů (zhruba 80 000 korun) vyšší než ceny srovnatelných modelů s klasickým benzinovým pohonem. Podle generálního ředitele Hondy Takea Fukuiho by však tento cenový rozdíl mohl u další generace hybridních vozů klesnout zhruba na 2000 dolarů.

Honda bude nový model vyrábět pouze v hybridní verzi a počítá s ročním prodejem 100 000 vozů. Další japonská automobilka Nissan Motor plánuje uvést na trh vlastní hybridní vůz v roce 2010. Ve stejném roce hodlá americká automobilka General Motors zahájit prodej hybridního vozu Chevrolet Volt, jehož baterii bude možné dobíjet z běžné elektrické sítě, napsala agentura Reuters.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů