Pátek, 19. dubna 2024

Při úklidu Jizerských hor našli lidé tři černé skládky

Při úklidu Jizerských hor našli lidé tři černé skládky

Bedřichov (Jablonecko) - Dobrovolníci při víkendovém úklidu Jizerských hor objevili také tři černé skládky. Jednu s díly od motorových vozidel zlikvidovali sami, další ohlásili obci a lesníkům. Kolem turistických cest sbírali brigádníci hlavně drobné odpadky, narazili však také na automobilové pneumatiky a našli pět kočárků. Pravidelné akce Ukliďme si Jizerky se dnes zúčastnilo 138 lidí, v sobotu 286, řekl ČTK Martin Jaroušek ze Společnosti pro Jizerské hory.

Školáci přírodu čistili i ve všedních dnech. Například z Desné jich Jizerské hory čistilo 115, do úklidu se přihlásili také dvě základní školy z Jablonce nad Nisou a jedna z Raspenavy.

"Pravidelné jarní a podzimní úklidy Jizerských hor jsou velmi úspěšné. Pomáhají nám dobrovolníci z Čech i z Moravy. Jako pokaždé přijeli i nyní žáci a učitelé z Uherského Brodu," dodal Jaroušek.

Brigádníci naplnili odpadky stovky pytlů a pak jen nahlásili, kde je odložili. Pořadatelé úklidu pytle z hor svezou do středy a podle Jarouška jimi určitě naplní celý kontejner o objemu 20 metrů krychlových. Odpadky zlikviduje zadarmo firma A.S.A. Někteří majitelé chat dávají dobrovolníkům zadarmo občerstvení. Jsou rádi, když čistá příroda kolem nich láká rekreanty k dalším návštěvám.

V pytlích končí při úklidu především PET lahve a také obaly od sušenek a prázdné plechovky od piva. Hodně nepořádku zůstává po rekreantech třeba v oblíbené osadě Jizerka a na okolních hřebenech. Spousta odpadků leží pravidelně u cesty z Ferdinandova do sedla Maliníku a u dalších hlavních turistických tras. Dobrovolníci pracovali také v Harrachově a okolí. "Pro pytle dojedeme i tam, i když Harrachov už nepatří do Jizerských hor, ale do Krkonoš," podotkl Jaroušek.

Akce Ukliďme si Jizerky se koná od roku 1999 vždy na jaře a na podzim. Zapojit se do ní může každý, komu vadí nepořádek podél cest. Koše na odpadky stojí v Jizerských horách většinou jen na parkovištích. Vedle turistických tras chybí, poněvadž by jejich vyvážení bylo velmi komplikované. "Kromě jiného nelze odhadnout, kdy se koše naplní. V minulosti jsme zkušebně dali koš na jedno místo, ale málem jsme ho pod horou odpadků nenašli," vysvětlil Jaroušek. Podle něj by si turisté měli vzít zpátky domů vše, s čím do hor vyrazí.

Miloslav Lubas

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů