Pátek, 29. března 2024

Jak postupovat při výběru úsporného automobilu

Jak postupovat při výběru úsporného automobilu

Náklady na palivo představují až polovinu celkových nákladů na provoz vozu (zbylou část tvoří náklady na amortizaci a ostatní provozní náklady, jako jsou servisní prohlídky, pojištění, opravy apod.).

Upřednostnění vozu, jenž má např. o 1 litr nižší spotřebu paliva na 100 km, znamená při průměrně ujeté vzdálenosti 15 tis. km ročně úsporu 150 litrů paliva, cca 4–4,5 tis. Kč a 375 kg emisí škodlivých látek (tuhých látek, oxidů dusíku, organických sloučenin a oxidu uhličitého), jež (ne)vzniknou při jeho spálení. Po 10 letech provozu tak můžete ušetřit stovky litrů paliva fosilního původu, desítky tisíc korun, tuny CO2 a desítky kilogramů dalších škodlivin.

Jako vodítko při rozhodování, jaký (ne)efektivní vůz si pořídit, můžete dnes využít několika pomůcek. Výrobci automobilů jsou dnes povinni u nových osobních vozidel při jejich prodeji uvádět vedle spotřeby paliva i množství produkovaných emisí CO2 na ujetý kilometr.

Tento ukazatel bezpečně a názorně vyjadřuje, do jaké míry je vůz (ne)hospodárný. Nejméně hospodárné automobily (sportovní, off-roady, velkoprostorová SUV či MPV) vykazují emise 200 i 300 g na ujetý kilometr, zatímco nejúspornější modely (dieselové, hybridní) pouze 100–120 g/km. Průměr trhu se dnes pohybuje okolo hranice 160 g/km, ale výrobci budou pravděpodobně muset tuto hodnotu snížit v následujících 5ti letech (do roku 2012) na úroveň 130 gramů CO2 na kilometr a později dokonce ještě méně. Hranici 130 g/km pro představu odpovídá spotřeba max. 5,6 litrů benzinu či 4,8 litrů nafty na 100 km.

Výrobci musejí informace o emisích CO2 uveřejňovat ve formě štítku na viditelném místě. Přestože předepsaný štítek nemá zavedeny energetické třídy (jako u domácích spotřebičů), některé země kategorizaci vozů do energetických tříd dle jejich emisní náročnosti již do národní legislativy zavedly (např. Belgie, Nizozemí či Velká Británie).

Buď je energetická třída stanovena uplatňováním jednotného rozdělení absolutní výše emisí CO2 na ujetý kilometr, jež je aplikováno pro všechny vozy bez rozdílu (případ Velké Británie), nebo je vypočtena na základě zohlednění emisní náročnosti daného vozu ve vztahu k průměru své kategorie (míněno např. ve střední třídě) či také velikosti respektive plochy, jež svou šířkou a délkou zabírá (případ Nizozemí).

Vedle unifikovaného štítku jsou pak dnes současně státní orgány v členských zemích EU povinny zabezpečit, aby při rozhodování o koupi vozidla měli zákazníci možnost si přečíst tzv. „Průvodce ekonomikou provozu vozidla co do spotřeby pohonných hmot a emisí CO2“, který mj. má obsahovat seznam 10 nejúspornějších osobních vozidel dostupných v dané zemi na trhu. V ČR je možné tento seznam nalézt na internetových stránkách ministerstva dopravy.

Obdobný seznam „top 10“ úsporných modelů prodávaných na trzích v Evropě byl pak rovněž vytvořen v rámci projektu www.topten.info. Zde však výše emisí CO2 na ujetý kilometr byla jedním z dílčích sledovaných charakteristik a pozornost byla věnována také ostatním parametrům, jako jsou hlučnost vozu, emise tuhých částic, oxidů dusíku, uhlovodíků a karcinogenních látek.

Nejlepší modely v jednotlivých kategoriích dle hodnocení www.topten.info
Nejlepší modely v jednotlivých kategoriích dle hodnocení www.topten.info


Přehled aktuálních modelů Škody Auto s emisemi CO2 do 130 g/km
Přehled aktuálních modelů Škody Auto s emisemi CO2 do 130 g/km

 

ZDROJ: www.uspornajizda.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů