Pátek, 19. dubna 2024

Lesníci se připravují na velký útok kůrovců

Lesníci se připravují na velký útok kůrovců

Litoměřicko - Lesníci na Litoměřicku se připravují na mohutný útok lýkožrouta smrkového, neboli kůrovce. Jeden velký nálet tohoto lesům nebezpečného hmyzu již mají za sebou.

„Pracovníci Lesů České republiky pečlivě sledují stav lýkožrouta smrkového na kalamitním dříví. Letos se kůrovec začal poprvé rojit na přelomu dubna a května. V současnosti jsou jeho larvy na počátku vývoje, což znamená, že nová generace může začít rojení v první polovině července,“ vypočítává Radek Drahný ze společnosti Lesy ČR.

Jak již uvedl, útok kůrovců v letošním roce by mohl být o poznání větší než například vloni. „S ohledem na kůrovcový základ z loňska letos očekáváme silnou kůrovcovou populaci, která by mohla výrazně ovlivnit zdravotní stav našich lesů. Odborníci hovoří i o možné kůrovcové kalamitě,“ upozorňuje Radek Drahný.

Nebezpečí kůrovcové kalamity v letošním roce zvyšuje vichřice Emma, která na Litoměřicku poškodila tisíce kubíků dřeva. Všechno kalamitní dřevo mělo do konce května být z lesů odklizeno.

Většímu rozšíření kůrovců v současné době nahrává také počasí. „Je důležité, zda bude sucho a teplo. To je totiž ideální prostředí pro vývoj a množení kůrovců,“ upozornil před několika týdny Petr Tendler, lesní správce Lesů ČR na Litoměřicku.

Kůrovec, neboli lýkožrout smrkový v lesích škodí tím, že se zavrtává pod kůru stromů, kde naklade vajíčka. Vylíhlé larvy následně poškozují lýková pletiva stromu, která jej vyživují. V konečném důsledku vede působení kůrovce k oslabení imunity stromu do té úrovně, že uhyne.

Mají prostředky
K eliminaci škod způsobených kůrovcem a ke snížení jejich počtu na únosnou mez mají lesníci hned několik opatření. Do lesů pokladají kmeny stromů – lapáky. Ty jsou úmyslně poškozené, aby nalákaly pod svou kůru maximální množství kůrovců. Po určité době jsou odvezeny z lesa a dřevo je zpracováno.

Další možností je využití několika typů feromonových lapačů. Ty lákají lýkožrouty uměle vypuzovanými feromony, po tom, kdy kůrovec do lapače vletí, uhyne. Ročně stojí tato patření Lesy ČR na Litoměřicku statisíce korun.

„V rámci Lesní správy Litoměřice máme rozmístěno 632 feromonových lapačů a 348 stromů lapáků. Tato čísla se však během dalších týdnů a měsíců pravděpodobně zvýší,“ uvedl Petr Tendler na začátku května.

I přesto, že na potlačení útoků kůrovců dávají Lesy ČR nemalé finanční částky, nemají v úmyslu jej zcela vyhubit. „Všechny druhy jsou přirozenou součástí lesních ekosystémů, cílem obrany proto není je vyhubit, ale udržovat v bezeškodném množství. To znamená v základním stavu,“ vysvětlil Radek Drahný.

Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů