Pátek, 29. března 2024

Bartákův hrnec 2008: Na Janovce se hrálo, jezdilo na koních i posílalo k šípkům

Bartákův hrnec 2008: Na Janovce se hrálo, jezdilo na koních i posílalo k šípkům

Farma Hucul na Janově hoře ve Vítkovicích v Krkonoších získala Bartákův hrnec – ocenění nejlepšího ekologického zemědělce za rok 2007, v pořadí již šestnácté.  Slavnostní převzetí putovního hliněného hrnce a symbolické ceny 10 tisíc korun oslavili všichni, kteří na Janovu horu poslední květnovou sobotu zavítali.

Tradičního ceremoniálu sypání čerstvě ražených mincí do ošatky majitelky hospodářství se důstojně zhostil Ing. Richard Barták, CSc, nestor českého ekologického hnutí a zakladatel akce v jedné osobě. Krátké proslovy pronesli ředitel Zemědělské agentury v Semilech Ing. Josef Marek, starosta Vítkovic Milan Rychtr a zastupitel obce Leoš Matuš. Za cenu hezky poděkovali a hospodářství stručně představili majitelé Marie a Ivan Karbusičtí. Po dopoledním úvodu, kterým provedla účastníky s grácií sobě vlastní rozhlasová novinářka Eliška Pilařová, začal program plný her pro děti i dospělé. Ukázky plemenných huculských hřebců a vystoupení na koních vystřídaly exkurze po farmě, přednáška o ekologickém zemědělství a prezentace krkonošských regionálních výrobků. Na stanovištích v okolí chalupy se hádaly hlasy krkonošských ptáků, jezdily se koňské jízdy zručnosti i probíhalo malování a soutěže pro nejmenší. Odměnou byly sladké ceny v podobě lízátek pro děti, dospělí ocenili zase dobře chlazené nápoje a biooochutnávky (Poděkování patří mlékárnám Lacrum za Amálky, Petřvaldskému Moravanu za biopárky, Jizerským pekárnám za pečivo, paní Abrlové a vinnému sklepu Pavlov za vinné bio košty a obchodní společnosti PRO-BIO za ucelenou nabídku a výborné saláty.) Kdo právě nezakoušel jízdu na koňském hřbetě, mohl sledovat urputný boj udatného Špaldíka se zákeřným králem Aluminiem v provedení divadélka Krab nebo se jen tak houpat na jedné z dřevěných soch rozházených po ohradě plné koz a dětí. Nechyběl ani Krakonoš, který se rád fotil. Oficiální program byl ukončen sázením šípků a hlohů na kamenné hromady, které na Janovce desítky let sbíraly z polí a pastvin generace krkonošských sedláků a které tu dotváří svébytný a podmanivý genius loci. Ve slunečním žáru téměř tropického odpoledne byl vystup na pastvinu pro některé nezdolnou překážkou, vynaložené námahy ale nelitovali ani ti nejmenší. Po úspěšném osázení dvou hromad se kolem páté odpoledne stala hlavní náplní programu rocková kapela s příznačným názvem Nekrmit. Někdy po šesté se organizovaný Bartákův hrnec nepozorovaně přehoupl do neorganizovaného, který trval až do sluncem prohřátých večerních hodin. Podtrženo, vyhodnoceno, organizace i nálada výborná. Zda osázené hromady příští rok rozkvetou, prý nám dá vědět Krakonošova sojka.

O FARMĚ HUCUL

Rodina Karbusických získala Bartákův hrnec zejména za svůj přínos v oblasti mimoprodukčních zemědělských funkcí, aktivní propagaci ekologického zemědělství a biopotravin v regionu a dlouhodobou péči o krajinu. Farma provozuje celoročně agroturistiku, chová huculské koně a skot, jehož maso zpracovává od roku 2007 ve vlastním penzionu a restauraci. Faremním produktem je kompost ze surovin ekologického zemědělství. Aktivně se podílí na údržbě venkovského krajinného rázu horského regionu a šetrnou zemědělskou údržbou podporuje rozvoj  biodiverzity na přírodně cenných lokalitách. 
Horská Farma Hucul se nachází na úbočí Janovy hory v obci Vítkovice v západní části Krkonoš. Rodina Karbusických zde ekologicky hospodaří od roku 1998 na 300 hektarech luk a pastvin, které leží přímo nebo v těsném sousedství Krkonošského národního parku a sahají až do nadmořské výšky 1.100 metrů. V osmdesátých letech  bylo hospodářství na Janově hoře jedním ze dvou míst v tehdejším Československu, kde probíhala intenzivní záchrana genofondu huculských koní. Osmdesátihlavé stádo tohoto horského otužilého plemene, které se dnes na svazích kolem farmy pase, patří kvalitou a velikostí mezi nejlepší chovy v České republice. Telata skotského náhorního skotu, který Karbusičtí chovají od roku 2005,  jsou porážena na blízkých jatkách v časově oddělené porážce a maso je kompletně zpracováváno ve vlastním penzionu a restauraci. Tu farma provozuje od roku 2006 a vedle vlastního hovězího zde nabízí také menu se surovinami v biokvalite. V oblibě návštěvníků jsou nejen jízdy na koních, ale i netradiční dětské hřiště se stádem na děti zvyklých koz a dřevěnými sochami z dílny studentů pražské AVU. V létě se zde každoročně pořádají dětské tábory s výukou jízdy na koních. Farma dlouhodobě spolupracuje s KRNAPem, kterému obhospodařuje dvě lokality s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlina a živočichů (chřástal, prstnatec bezový, lilie zlatohlavá, jestřábníky). Dlouhodobě usilují  o zachovaní cenných lokalit  - např. kamenné zídky a hromady, dřevinné linie - a aktivní propojování zemědělských ploch s nevyužívanými, ale pro přírodu významnými krajinnými prvky. Hospodářství je jednou z modelových farem mezinárodního projektu „Ekozemědělci přírodě“.

O BARTÁKOVĚ HRNCI
Tradiční cenu nejlepšímu ekologickému zemědělci roku uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců každoročně jednomu ze svých členů jako ocenění práce a dosažených výsledků v oblasti ekologického zemědělství. Cenou je putovní pohár plný zlaťáků v podobě mincí, které se symbolicky vysypou novému držiteli zpravidla do ošatky či zástěry. Tzv. Bartákův hrnec je pojmenovaný podle Ing. Richarda Bartáka, CSc, nestora českého ekologického zemědělství. Budoucí držitel poháru je vybírán na základě návrhů členů Svazu PRO-BIO. Hodnocena je nabídka a kvalita služeb, produkce bioproduktů, ekologická uzavřenost hospodářství, přínos pro rozvoj ekologického zemědělství. Akce je vyhlašována pravidelně poslední květnový víkend v roce a probíhá vždy v místě oceněného.

Kateřina Čapounová

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Mob: 602 522 335

katerina.capounova@biospotrebitel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů