Pátek, 19. dubna 2024

Letošní nominovaní na Cenu Josefa Vavrouška

Letošní nominovaní na Cenu Josefa Vavrouška

Cena Josefa Vavrouška, která je udělována za konkrétní aktivity ve prospěch životního prostředí, již zná své finalisty mezi nominovanými. Návrhy do soutěže o tuto cenu mohl nejpozději do 22. dubna zasílat každý z nás, mezi kandidáty jsou také čtyři z Kraje Praha. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 5. června 2008 v rezidenci pražského primátora. Generálním partnerem ceny je společnost Českomoravský cement.

V letošním roce byl nominován například také Otakar Leiský – mimo jiné také za iniciativu k založení a řízení nejstarší nevládní ekologické organizace „Sbor ochrany přírody Společnosti Národního muzea“, Jaromír Bláha za podíl na záchraně původních pralesů v Národním parku Šumava a dlouholetou usilovnou práci při ochraně lesa, Emílie Strejčková za přínos v oblasti výchovy dětí k pozitivnímu vztahu k přírodě a také in memoriam Ivan Dejmal za celoživotní dílo.

"Nadace Partnerství  pokládá za důležité zviditelnit ty, kdo se  po celý svůj život nezištně zasazují o změnu ve vnímání hodnot životního prostředí. Inspirací nám byl Josef Vavroušek, který jako federální ministr životního prostředí pomáhal prosazovat koncept trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy,“ vysvětluje Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství. „Získat Cenu Josefa Vavrouška je stejně tak prestižní jako obdržet Cenu Jaroslava Seiferta nebo Cenu Františka Kriegla. Je to cena, která je spojena se jménem výjimečného člověka, jehož odkaz dále rozvíjejí právě laureáti této ceny,“ doplnil Tomáš Růžička z Nadace Partnerství.

V loňském roce si Cenu Josefa Vavrouška nakonec odnesli dva laureáti. První z nich získal Karel Hudec, brněnský zoolog a ornitolog, a to za osobní angažovanost v ochraně přírody jižní Moravy,  za osvětovou činnost v médiích a výrazný podíl na ekologické výchově mladé generace. Druhou cenu pak porota udělila mladému právníkovi Pavlu Francovi z  Ekologického právního servisu. Porota ocenila jeho obětavé prosazování práva a snahu o popularizaci ekologických sporů občanů s úřady a velkými společnostmi.

kontakt:             Zbyšek Podhrázský, Nadace Partnerství

tel.: 515 903 129, e-mail: zbysek.podhrazsky@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů