Pátek, 19. dubna 2024

Ochránci přírody pečují o nebývalý počet mláďat

Ochránci přírody pečují o nebývalý počet mláďat

O nebývale velké množství mláďat ptáků, ale třeba i malých veverek, pečují letos ochránci přírody v plzeňské záchranné stanici živočichů. Většina mláďat se do stanice dostala poté, co přišla o rodiče. Jsou tam například i vejce dravce motáka, kterému zemědělci přejeli omylem hnízdo v trávě. Aktuální situaci ve stanici popisuje její šéf - Karel Makoň.

Podle Karla Makoně se letos ptákům v Plzeňském kraji většinou daří dobře hnízdit. Některé druhy mají oproti jiným rokům více mláďat, je dost výrů, kání a čápů, naopak jestřábi letos v hnízdění úspěšní nejsou. Osobně prý takovou sezonu za 15 let nepamatuje, aby se ve stanici prolínalo tolik živočišných druhů a v takovém množství. V těchto dnech musí několikrát denně na stanici nakrmit například dvě malé sojky, tři pěnice, dvě malé labutě, skupinku divokých kachen, dvě různě staré čapí sourozenecké dvojice, puštíka a dvě veverčata. Letos se tu starali o další veverčata, vrabce, pěnkavy, zvonka a podobně.

Ochránci přírody se snaží najít mláďatům náhradní hnízda a rodiny. Adopce je úspěšnější než vypouštění ptáků volným letem. Makoň tvrdí, že je vždycky lepší dát zvířatům druhou šanci, ač třeba v jiném hnízdě. Adopce se osvědčila například u mladých čápů, o které záchranná stanice pečuje každoročně. Nezřídka se totiž stane, že jeden z rodičů se zraní nebo zahyne a druhý dospělý pták nikdy nestačí na odchov potomků. Ekologové proto ptáčata z takových rodin odebírají a dávají je ke kompletním rodinám.

Karla Makoně těší, že po několika ne právě úspěšných letech se zřejmě letos daří výrům. Ochránci přírody o sedmi mladých na jedenácti hnízdištích. Jiné roky to byla jen dvě až tři mláďata.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů