Středa, 24. dubna 2024

Automobily příštích let: malé, levné, úsporné vozy, šetrné k životnímu prostředí

Italská automobilka Fiat uvažuje o vytvoření nové značky levných vozů, potvrdil generální ředitel společnosti Sergio Marchionne.
Automobily příštích let: malé, levné, úsporné vozy, šetrné k životnímu prostředí
Fiat, který kdysi patřil se svými modely Topolino a Cinquecento k průkopníkům této kategorie, se tak připojil k dalším světovým automobilkám, které pracují na vývoji levných vozů, od nichž si slibují obchodní úspěchy v nadcházejících letech.

Přiměl je k tomu úspěch vozu Logan francouzského Renaultu a inspirace vozem Nano indické automobilky Tata Motors, která je partnerem Fiatu. Marchione uvedl, že Tata bude hrát roli i při vývoji nové levné značky Fiatu. Konečné rozhodnutí o nové značce by mělo padnout v průběhu jednoho roku.

Tata hodlá uvést svůj automobil Nano, který (zatím) drží neoficiální primát nejlevnějšího vozu světa, v roce 2012 také na evropský trh. Nano splňuje díky svému nízkoobjemovému motoru o kubatuře o objemu 624 ccm, se spotřebou 5 l na 100 km i emisní limity Euro 4, které vejdou v platnost právě v příslušném roce, a po úpravách agregátu by měly zvládnout i o stupeň přísnější Euro 5. Hlavním problémem, který bude muset automobilka před expanzí do Evropy vyřešit, je vylepšení bezpečnostních parametrů - evropské jsou přísnější.

Tata však zřejmě nebude jediným superlevným vozem, s nímž se během příštích let na silnicích setkáme. Do stejného segmentu zaměřila své úsilí i automobilka Renault, která se dohodla na spolupráci s dalším indickým výrobcem, konkurentem firmy Tata, Bajaj Auto. Z logických důvodů se na velkovýrobu malých levných aut intenzivně připravují i čínští výrobci. Společnost Byd Auto již např. představila zcela nový model Byd F1 (který jako by z oka vypadl modelu Toyota Aygo), jehož cena by se měla (v přepočtu) pohybovat kolem 60 tisíc Kč.

HYBRIDY V CENTRU POZORNOSTI VŠECH VÝROBCŮ

Nových levných modelů se zřejmě dočká i segment hybridních automobilů. Japonská automobilka Honda oznámila, že začátkem příštího roku uvede na trh svůj nový levný hybridní vůz, jehož cenu se snaží stlačit pod hranici 2 milionů jenů (tzn. zhruba 308 tisíc Kč). Cílem je snížit náskok konkurenční Toyoty, která je dnes se svým vozem Prius lídrem trhu stále populárnějších hybridních vozů. Toyota od roku 1997, kdy se objevil jako první hybridní automobil na trhu, již prodala více než milion vozů této řady. Nový model bude Honda vyrábět pouze v hybridní verzi a prodávat jej bude v Japonsku, Severní Americe i Evropě. Počítá s ročním prodejem 100 000 vozů.

Zájem o hybridní vozy roste kvůli zvyšující se ceně ropy a silnějšímu ekologickému uvědomění veřejnosti. Kombinují různé druhy pohonu, obvykle benzínový a elektrický), což umožňuje úsporu pohonných hmot. Jejich prodej postupně zvyšuje, ale v porovnání s klasickými vozy je zatím stále poměrně nízký. Jedním z hlavních důvodů je právě vysoká výrobní i prodejní cena - hybridy jsou obvykle o minimálně 5 000 USD (zhruba 80 000 Kč) vyšší než ceny srovnatelných modelů s klasickým benzínovým pohonem. Generální ředitel firmy Honda Takeo Fukui se však domnívá, že tento cenový rozdíl mohl u další generace hybridních vozů klesnout zhruba na 2 000 dolarů, což už je hranice přijatelná pro mnoho potenciálních zákazníků, kteří by si hybridní auto koupili, ale neučinili tak kvůli jeho vyšší ceně.

Také další japonská automobilka, Nissan, plánuje uvést na trh vlastní hybridní vůz v roce 2010, a v témže roce by se měla na trhu objevit i novinka americké automobilky General Motors - hybridní Chevrolet Volt, s možností dobíjet baterii vozu z běžné elektrické sítě.

Hybridní technologie si razí cestu i mezi velké luxusní vozy. Zatím jedinou vlaštovkou byl luxusní Lexus firmy Toyota. Nicméně už letos by se měli příznivci dražších vozů, kteří mají sklon k ekologickému cítění, dočkat dalších prestižních vozů v podobě nových modelů Audi, která hodlá nabídnout hybridní Q7 již letos. Audi Q7 Hybrid se poprvé představilo na podzim minulého roku a okamžitě vyvolalo různé debaty. I když někteří považují hybridy v kategorii SUV za nepříliš šťastné řešení, jiné láká předpokládaná šance na úsporu paliva a nižší emise. Rodina hybridních vozidel Audi by se v dohledné době měla rozrůst rovněž o model Q5.

SUV, NEBO ÚSPORNÝ KOMPAKT? OBOJÍ JE V HYBRIDNÍ VERZI ZATÍM DRAHÉ...

V kategorii SUV představil už v roce 2004 svůj projekt také Ford v podobě modelu Escape Hybrid E85, který je navíc vybaven speciální technologií umožňující míchat palivo s 85 % etanolu, vývojáři slibují rovněž efektivní lithium-ionové baterie. Ford pod vedením společnosti Volvo Cars založil předloni ve švédském Gothenburgu i centrum pro vývoj hybridních pohonů pro skupinu Premier Automotive Group koncernu Ford a pro obchodní jednotky divize Ford of Europe. Středisko má zpřístupnit hybridní systémy všem značkám koncernu Ford.

Na hybridech intenzivně pracuje rovněž francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën. Na autosalonu ve Frankfurtu představila předprodukční verzi dieselového hybridního modelu Peugeot 308. Dieselové motory na evropském trhu dominují, a také nový dieselhybrid Peugeot 308 by měl být o čtvrtinu efektivnější než klasické benzínové hybridy.

Nová pohonná jednotka 1,6 l Hybride HDi s filtrem pevných částic FAP (s níž se počítá i pro nový Citroën C4 Hybride) je pozoruhodným technickým dílem a zahrnuje v sobě plejádu pokročilých technologií, umožňující mj. zlepšení akcelerace na silnicích a dálnicích až o 35 % proti srovnatelným motorům a dosažení extrémně nízké spotřeby paliva. Kombinovaná spotřeba by podle předběžných informací měla dosahovat ve smíšeném režimu hodnoty 3,4 l nafty na 100 km (což je o litr méně, než u benzínových hybridů) a emise CO2 dosáhnou jen 90 g/km. Při rychlostech do 50 km/h tedy hlavně po městě obstarává pohon výhradně elektřina.

Na trhu by se měla hybridní verze Peugeotu 308 objevit už příští rok. Citroën, s nímž Peugeot na vývoji zmíněných hybridních motorů spolupracuje, však předpokládá uvedení svých vozů s Hybride HDi spíše na rok 2010, vzhledem k tomu, že cenově by tyto pozoruhodné pohonné jednotky byly v porovnání se standardními motory HDi pro současný trh ještě příliš drahé, a hodlá se zatím zaměřit na vylepšení hybridního vozu i v dalších prvcích, jako jsou velkokapacitní baterie, elektromotor - generátor, převaděč a systém obnovy energie brzděním.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů