Čtvrtek, 28. března 2024

Domy si už brzy budou vyrábět energii samy

Majitelé domů v plné míře podporují úspory energie, neboť náklady na veřejné služby dnes představují 15 % nákladů na bydlení.
Domy si už brzy budou vyrábět energii samy
Na první pohled to není patrné, ale v současné době prožíváme revoluci, jež nám pomůže vyřešit problém rostoucích cen energií i dopadů globálního oteplování. Nevěříte? A kdo kdysi věřil v budoucnost mobilů?

Oč co jedná? Stavební průmysl zaměstnává v unii nejvíce lidí. Budovy - výsledky jeho práce - zároveň významně přispívají ke globálnímu oteplování. Po celém světě spotřebují až 40 % veškeré vyrobené energie. A stejnými procenty se podílejí i na emisích oxidu uhličitého. Nové technologie ale přinášejí možnost navrhovat budovy, které si veškerou vlastní energii vyrobí z místně dostupných obnovitelných zdrojů. Díky tomu lze stavět "budovy coby elektrárny". Komerční a ekonomické důsledky jsou obrovské.

MÁTE PŘEDSTAVY O SVÉM BYDLENÍ?

Majitelé domů v plné míře podporují úspory energie, neboť náklady na veřejné služby dnes představují 15 % nákladů na bydlení. A toto číslo stále roste. Technologie, které umožnily existenci globálních komunikačních sítí, dnes začínají být využívány k reorganizaci světových veřejných sítí. Miliony lidí tak mohou vyrábět vlastní obnovitelnou energii a sdílet ji stejně, jako informace.

A právě tady je místo pro stavební průmysl. Tím, co si musíme představit za dalších 25 let, je velké množství budov postavených tak, aby sloužily také jako "elektrárny". Půjde o objekty lokálně shromažďující a vyrábějící energii ze slunce, větru, odpadků nebo oceánských vln. Vyrábět jí přitom budou tolik, aby pokryly nejen vlastní potřeby, ale i přebytky, které budou sdílet.

POKUSNÉ PROJEKTY, ALE...

Současnost již zaznamenala růst nové generace komerčních a obytných budov, které takto fungují. V americkém Casa Grande rekonstruuje firma Frito-Lay svůj závod, jehož provoz bude zajišťovat převážně obnovitelná energie a recyklovaná voda. Tomuto konceptu se říká "čistá nula". Ve Francii zachází mamutí stavební společnost Bouygues v tomto procesu ještě o krok dále. Letos na pařížském předměstí zprovozní nejmodernější komerční kancelářský komplex, který má shromáždit tolik sluneční energie, aby mohl sdílet její přebytek.

Technologický park Walqa ve španělské Huesce je zasazen v pyrenejském údolí a řadí se mezi nový typ komplexů, které přímo na místě vyrábějí vlastní obnovitelnou energii potřebnou k napájení svého provozu. V současné době funguje v parku Walqa dvanáct kancelářských budov a plánuje se výstavba dalších čtyřiceti.

Co dělají tyto budovy s přebytkovou energií? Posílají ji do rozvodné sítě. V budoucnu to budou dělat miliony budov.

IBM a další globální společnosti už na tento trh vstupují. A chystají se upravit rozvodné sítě tak, aby sdílení energie bylo možné. Společnosti Centerpoint Utility v texaském Houstonu, Xcel Utility v coloradském Boulderu a Sempra a Southern ConEdison v Kalifornii pokládají letos první části sítě Smart Grid, která propojí tisíce budov.

KOUZLO ZELENÝCH HYPOTÉK

Klíčovou roli při financování tohoto nového sektoru sehraje hypoteční bankovnictví. Zelené hypotéky jsou založeny na myšlence, že v éře rostoucích energetických nákladů má smysl poskytnout vyšší úvěr (nebo snížit úrokové sazby) s cílem stimulovat energeticky účinná zlepšení. Dlouhodobě uspořených peněz za spotřebu energie pak lze využít k dalším zlepšením. Úspora energie rovněž znamená více dostupných prostředků na platbu měsíčních hypotečních splátek. Hypoteční bankéři v tomto směru věří, že zelené budovy budou mít v příštích letech vyšší prodejní cenu, neboť kupci se budou snažit o úspory v energetických nákladů.

NEPŘÍZEŇ JAKO ŠANCE

Klimatické změny dnes ohrožují budoucnost lidstva a na obzoru se rýsují rekordní ceny ropy. Je proto nutné, aby Evropa uzavřela soutěživé partnerství se stavebním, realitním a hypotečním sektorem. Cílem je dosáhnout daňových slev, pobídek a dalších programů v měřítku, které umožní rychlý přechod do éry třetí průmyslové revoluce.

Řešení trojí výzvy v podobě klimatických změn, rostoucích cen ropy a ochabujícího trhu stavebních prací je pro unii prioritou. Musíme přemýšlet, jak proměnit nepřízeň v příležitost. Začíná to výstavbou nové generace "budov fungujících jako elektrárny", které zužitkují obrovské zásoby obnovitelné energie.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů