Pátek, 29. března 2024

Největší solární elektrárna v ČR se v Hluku zatím stavět nezačne

Největší solární elektrárna v ČR se v Hluku zatím stavět nezačne

HLUK - Stavba největší solární elektrárny v České republice, kterou chce v Hluku na Uherskohradišťsku vybudovat společnost R.E.N. Power, se oddaluje. Pro získání stavebního povolení k zahájení prací je totiž nezbytná změna územního plánu, kterou však zastupitelé obce zamítli.


Zastupitelstvo obce v minulosti chválilo záměr stavby solární elektrárny ve svém katastru, se společností R.E.N. Power dokonce uzavřelo smlouvu o pronájmu pozemků. Projekt však narazil na nesouhlas odboru životního prostředí uherskohradišťské radnice a stavebního odboru v Hluku. Pozemky, na kterých má elektrárna vniknout, jsou totiž dosud vedeny jako zemědělská půda.

Elektrárnu o rozloze tři hektary chce společnost R.E.N. Power postavit v lokalitě zvané Ostrovské pole. Podle starosty Hluku Jana Šimčíka není v budoucnu stavba elektrárny vyloučena, záměr na její vybudování stále zůstává v platnosti. "Elektrárna by mohla vzniknout, ale až se případně schválí změna územního plánu. Zatím je to v lokalitě, o které je řeč, nereálné," řekl Šimčík. O změně plánu by podle něj zastupitelé v budoucnu mohli jednat v případě, že o to investor opět požádá.

Připravovaná solární elektrárna v Hluku by měla mít výkon až 1,1 megawattu a náklady na její výstavbu se odhadují na 122 milionů korun. Dosud největší solární elektrárna v České republice se nachází v Jaroslavicích na Znojemsku. Provoz zahájila v listopadu loňského roku a její výkon je 0,9 megawattu. Největší solární elektrárna ve Zlínském kraji s výkonem 702 kilowatů se nachází v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku.

http://www.zlinsko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů