Úterý, 16. dubna 2024

Vysočina odklízí odpadky podél krajských silnic

Vysočina odklízí odpadky podél krajských silnic
JIHLAVA (WR) - Sečení trávy podél krajských komunikací odhalilo opět ve větší míře nešvar českých silnic – odpadky v příkopech. Krajští silničáři, kteří s pravidelným odklízení odpadků začali už v polovině února mají v těchto dnech zase plné ruce práce. Náklady na sběr, svoz a likvidaci odpadků dosáhly za první čtyři měsíce tohoto roku částky 880 tisíc korun.

Krajská správa a údržba silnic Vysočiny provádí pravidelně každý rok úklid odpadků v příkopech kolem silnic druhých a třetích tříd a dodavatelsky i u silnic prvních tříd, které jsou ve vlastnictví státu. Všechny práce se vykonávají ručně pouze za použití rukavic a speciálních sběracích kleští. "Sběr odpadků u komunikací je práce časově i finančně velice náročná. Nejen, že se nám snižují pracovní kapacity, ale peníze použité na úklid podél silnic by mohly být využity efektivněji například na zlepšení kvality silnic. Během úklidových prací se našim zaměstnancům podaří vysbírat řádově tisíce kilogramů odpadků, které musejí být většinou odborně zlikvidovány. Proto jsou vynaloženy nemalé částky nejen na sběr, ale i na uložení odpadků na skládkách," uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Zdeněk Vacek.

Náklady na odklízení odpadků u silnic včetně likvidace:
2006: 900 687 korun
2007: 1 727 813 korun
leden – duben 2008: 879 195 korun

Krajští silničáři nejčastěji odklízejí skleněné lahve, PET lahve, obaly od sušenek, papírové kapesníčky a další pozůstatky od nepořádných lidí. Krajská správa a údržba silnic Vysočiny má povinnost jako správce silnic druhých a třetích tříd udržovat podél komunikací pořádek. "V nejbližší době chystá krajská správa a údržba silnic ve spolupráci s ochránci přírody realizovat rozsáhlou akci na sběr odpadků u silnic v kraji Vysočina," dodává Eva Neuwirthová z odboru sekretariátu hejtmana.
 
Vydavatel: Ochrana obyvatel
Redaktor: Kateřina Bouda Kašparová
Telefon: 420 733 112 112
e-mail: kasparova@ochranaobyvatel.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů