Úterý, 23. dubna 2024

Hybridní vozík s ekologickým oceněním

Hybridní vozík s ekologickým oceněním
Asociace výrobců vysokozdvižných vozíků v Birminghamu (Fork Lift Truck Association) udělila cenu za ekologii 2008 vysokozdvižnému vozíku RX 70 společnosti Still. Je to již šesté ocenění pro tento dieselový vozík. Ocenění v kategorii ochrany životního prostředí má vysokou hodnotu, protože tato kategorie je otevřena pro všechny firmy z oboru logistiky.

Vozík RX 70 přesvědčil svou výjimečně nízkou spotřebou 2,5 l nafty na motohodinu, což znamená až 50% úsporu oproti konkurenčním vozíkům. Nízkou spotřebu umožňuje, stejně jako u vozíků s plynovým pohonem, moderní hybridní technologie pohonu, kterou tvoří spalovací motor a elektromotor, inteligentní regulace pohonu pro snížení počtu otáček při stejnoměrném režimu jízdy a hydraulické řízení s pracovním režimem podle skutečné potřeby.

Oceněná novinka je prvním sériově vyráběným hybridním vysokozdvižným vozíkem. Vozík je vybaven dvěma systémy ukládání energie. Má vedle palivové nádrže na naftu na zádi tzv. Ultra-Caps - výkonné kondenzátory, které se nabíjejí energií z brzdění. Při zrychlování přispívá akumulovaná energie ke zvýšení výkonu. dieselmotor navíc vyrábí přes trojfázový generátor elektrický proud pro elektromotor pojezdu. Nabíjení a vybíjení přídavného zásobníku řídí výkonová elektronika. Díky podpoře ze zásobníku je spalovací motor při zrychlování asi o 30 % odlehčen, čímž mohou být sníženy jeho otáčky.

Nízká spotřeba vede nutně k nejnižším emisím CO2, přináší úspory provozních nákladů a šetří také životní prostředí. Pro všechny vozíky RX 70 jsou k dispozici filtry pevných částic a řízené katalyzátory. Inovativní systém pohonu více než dvojnásobně prodlužil intervaly údržby. Převodový olej se u těchto vozíků nemusí měnit vůbec, životnost motorového a hydraulického oleje byla zdvojnásobena, což přispívá k ochraně přírodních zdrojů a snížení množství odpadů. U strojů s elektronickou reverzací nedochází k prokluzu kol a tím se omezuje zatížení pracovního prostředí jemnými prachovými částicemi.

Ideální použití vozíku RX 70 Hybrid je v oborech, ve kterých je často potřebné brždění a zrychlování, např. při nakládání a vykládání nákladních automobilů při manipulaci s nápoji. Úspora energie je zde v závislosti na intenzitě různých pracovních cyklů až 11 %.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů