Pátek, 19. dubna 2024

Igelitové tašky v Itálii skončí: mohou za odpadkovou krizi

Igelitové tašky v Itálii skončí: mohou za odpadkovou krizi

Neapol - Zapomeňte na igelitové tašky a plastové lahve, jinak se z odpadků nevyhrabeme. A když to nepůjde po dobrém, zakážeme igelitky v celé Itálii, říká Berlusconi.

Poselství předsedy vlády Silvia Berlusconiho má vyřešit odpadkovou krizi, se kterou se potýká hlavně okolí Neapole. Zcela vážně teď italská vláda přemýšlí, že zakáže igelitové tašky v obchodech. Nápoje v plastu nebo v plechovkách zase přesune do skleněných lahví.

Hořící hromady odpadků přímo v ulicích Neapole a desítky vlaků a kamionů, které vozí denně až tisíc tun smetí na skládky a do spaloven v Německu, stále nestačí na vyřešení už čtrnáct let trvající odpadkové krize.

„Odpad jen recyklovat je prostě málo. Máme ho tolik, že musíme přemýšlet zcela jinak – pokud možno žádné odpadky neprodukovat,“ řekl státní zmocněnec pro řešení neapolské „odpadkové krize“ Guido Bertolaso.

Skládky jako vojenský prostor

Protože prý Italy nelze přesvědčit po dobrém, aby kupovali raději zálohované obaly, má už vláda připravené návrhy zákonů, který výrobce i prodejce přinutí neprodávat hlavně nápoje v obalech na jedno použití. Informoval o tom deník Kurier.

Jen loni stálo odklízení hald smetí z ulic Neapole státní kasu přes 200 milionů eur, tedy asi pět miliard korun. Nejdražší je odvážení odpadu do Německa. Za tunu musí platit Italové 350 eur.

Na druhou stranu ale okolní obce odmítají mít na svém území skládky, kde by se odpad ukládal mnohem levněji.

Když před necelým týdnem otevřeli sto kilometrů od Neapole skládku Savignano Irpino, museli kolonu kamionů střežit policisté i vojáci. Nejen kvůli hrozbě, že na skládce skončí nelegální odpad, s nímž obchoduje mafie, ale i kvůli útokům místních. Ti se bojí, že toxický odpad ohrozí jejich zdraví, a na kolonu kamionů tak zaútočili kamením.

Sám Silvio Berlusconi chce občany přesvědčovat, že je smetiště ani spalovny neohrozí. Druhým dechem ale také dodává: „Skládky budeme střežit jako vojenský prostor.“

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů