Sobota, 20. dubna 2024

První tři podzemní kontejnery na odpad budou v centru Šternberka

První tři podzemní kontejnery na odpad budou v centru Šternberka

ŠTERNBERK - Tři podzemní kontejnery na separovaný odpad umístí šternberská radnice do centra města. Starosta Jaromír Sedlák řekl, že byly vybrány tři z osmi uvažovaných lokalit a je pro ně již připraveno stavební povolení.


Další kontejnery by měly v budoucnu směřovat na sídliště. Radnice jich chce mít časem ve městě až patnáct. "Je to jedna z cest, jak zvýšit podíl separovaného odpadu. Pokud se třídění odpadu nezvýší, poroste poplatek jeho svoz geometrickou řadou," varoval Sedlák. Šternberk nyní třídí méně než deset procent odpadu, za dva roky ale bude povinný limit činit 20 procent.

Šéf odboru životního prostředí radnice Miroslav Kluka prohlásil, že město si první tři podzemní kontejnery pořídí pouze v případě, že na ně dostane dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Samo by doplácelo jen deset procent nákladů. "Pořizovací cena jednoho kontejneru činí až jeden milion korun," uvedl Kluka. Do země by se kontejnery měly dostat příští rok. Kromě toho, že jsou estetičtější, používají k vyprazdňování stejnou manipulační techniku jako ty dosavadní. Navíc se nemusejí vyvážet tak často.

První podzemní kontejnery v regionu nakoupilo před časem město Uničov. Podíl separovaného odpadu se díky nim zvedl osminásobně. Šternberk vloni ze 4000 tun komunálního odpadu vytřídil necelých 350 tun. K dnešnímu dni je tam jen 23 míst s nádobami na třídění papíru, skla a plastu. Poplatek za komunální odpad činí ve Šternberku 478 korun ročně. Naposledy se zvyšoval letos o 16 korun.

http://www.olomoucko24.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů