Pátek, 29. března 2024

Obce z Vysočiny a jihu Moravy chtějí další peníze na odpadní vody

Obce z Vysočiny a jihu Moravy chtějí další peníze na odpadní vody

VYSOČINA - Obce z Vysočiny a jižní Moravy chtějí z EU dostat další peníze na stavby, které pomohou zlepšit čistotu vody v řece Dyji. Jejich společný projekt za více než dvě miliardy korun se týká modernizace kanalizací a čistíren odpadních vod, ale i vodovodů v povodí této řeky.


Žádost o dotaci bude do Bruselu poslána zřejmě letos na podzim, řekl radní kraje Vysočina Ivo Rohovský. Řeka Dyje protéká několika chráněnými oblastmi a Národním parkem Podyjí. První velký projekt, který pomohl zvýšit čistotu této řeky, skončil v minulém roce. V obou krajích byly tehdy uskutečněny stavby celkem za 1,4 miliardy korun.

Projekt ochrany vod povodí řeky Dyje, II. etapa, se bude skládat z deseti dílčích akcí. Mezi nimi je stavba čistírny odpadních vod ve Vladislavi na Třebíčsku a rekonstrukce čistíren ve Velkém Meziříčí na Žďársku a v jihomoravských městech Moravský Krumlov a Boskovice.

V obou krajích by také mělo přibýt 76 kilometrů nové kanalizace a 23 kilometrů kanalizačních stok by mělo být přestavěno. Po ukončení těchto prací budou připojeny ke kanalizaci domy pro 4700 obyvatel. Součástí projektu je také přestavba 13 kilometrů vodovodů. Projekt chystá Svaz vodovodů a kanalizací měst a obcí.

Projekt Dyje I skončil v minulém roce. V té době největší uskutečněný regionální projekt v zemi zaměřený na kanalizace a čistírny odpadních vod se týkal deseti aglomerací na Třebíčsku, Žďársku, Šlapanicku a Blanensku. Unie se na na investici za 1,4 miliardy korun podílela 68 procenty a dalších pět procent přidal Státní fond životního prostředí. Zbývající peníze musely sehnat svazky obcí. Stavební práce začaly v roce 2005.

http://www.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů