Pátek, 19. dubna 2024

Oxfam: Biopaliva ohrožují živobytí 100 milionů lidí

Oxfam: Biopaliva ohrožují živobytí 100 milionů lidí
Výroba biopaliv ohrožuje živobytí 100 milionů lidí. Uvádí to ve včera zveřejněné zprávě nevládní organizace Oxfam, která současně vzkázala Evropské unii, aby přehodnotila svůj vztah k nim.

Oxfam tvrdí, že snaha EU zajistit si energetickou bezpečnost a bojovat proti změnám klimatu používáním biopaliv je drahá a má negativní dopady na životní prostředí.

Chudoba a zničená příroda

Podle odhadů Světové banky se ceny potravin za poslední tři roky zvýšily o 83 procent. Podle Oxfamu mají biopaliva na růstu třetinový podíl. Kvůli biopalivům se 100 milionů lidí ocitlo v existenční nejistotě a 30 milionů osob se dostalo pod hranici chudoby, uvádí Oxfam.

EU si dala za cíl zvýšit podíl biopaliv do roku 2020 na deset procent. Mají být přitom ale dodrženy zásady udržitelnosti, jako je ohled na ceny potravin, zásady neničit přírodu a snížit emise ve srovnání s ropnými produkty nejméně o 35 procent. V současnosti mají biopaliva mezi pohonnými hmotami dvouprocentní podíl.

Kvůli rostoucí spotřebě bionafty v Evropě se zvyšuje poptávka po palmovém oleji. Růstu produkce tohoto oleje budou muset padnout za oběť také původní porosty. Oxfam proto odhaduje, že do roku 2020 by tak v ovzduší mohlo přibýt 3,1 až 4,6 miliardy tun oxidu uhličitého, což je 46 až 68násobek toho, kolik EU chce ročně ušetřit emisí díky používání biopaliv.

Raději zefektivnit dopravu

Organizace upozorňuje, že zatímco EU chce investovat miliardy eur do biopaliv, jejichž výroba i používání budí řadu kontroverzí, lze daleko lepších výsledků dosáhnout zvýšením efektivity v dopravě. Oxfam proto doporučuje, aby se EU zaměřila zejména na inovace v automobilovém průmyslu nebo na podporu veřejné dopravy. Pro vytápění a výrobu energie Oxfam doporučuje používat biomasu.

Vedle šetrnosti k životnímu prostředí je dalším argumentem pro používání biopaliv v EU energetická bezpečnost. Například doprava je z 98 procent závislá na dovážených pohonných hmotách.

"Spotřeba ropy ve vyspělých zemích je ale tak vysoká, že by si vyžádalo obrovské množství zemědělské produkce, aby se biopaliva stala významnou alternativou ropy," stojí ve zprávě. I kdyby veškerá světová produkce olejnin připadla na výrobu bionafty, podaří se pokrýt jen desetinu spotřeby nafty, tvrdí Oxfam.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů