Čtvrtek, 28. března 2024

JAR: Staňte se součástí divoké přírody!

Sníte svůj sen o Africe? O Africe tajemné, dráždivé a nespoutané.
JAR: Staňte se součástí divoké přírody!

O Africe která se vám dostane pod kůži, do které se zamilujete a kam se budete vracet? Tak: „Neodnášejte nic kromě fotek a nenechávejte tam nic kromě svých stop na cestě“.

Stačí se postavit na prašnou cestu uprostřed tiché, prosluněné buše, nadechnout se horkého vzduchu a uvědomit si, že ten svět kolem vás není hra, ale divočina se vším, co k ní patří. A váš sen se začne měnit ve skutečnost.

Jedním z míst, kde můžete svůj sen prožít je Krugerův národní park v Jihoafrické republice, dnes největším národním parku na jihu Afriky. Tento národním park byl  založený už v roce 1899 a zásluha na zachování africké přírody se nedá zpochybnit.

Většina návštěvníků volí levnější formu návštěvy parku, tedy spát mimo park a do parku zajet na jednodenní návštěvu. Nejen, že jsou pak svázáni mnoha omezeními (například nemohou opustit vymezené trasy, musí cestovat v uzavřených vozech), ale především nemohou zažít to nejlepší safari, protože nejlepší safari je těsně před setměním a těsně po svítání a jednodenní návštěvníci jsou v tu dobu mimo park.

Další možností je spát v kempech, patřících parku. Ale i ty slouží masové turistice a od dění v parku jsou odděleny barierami, ploty a vodními příkopy.


Leopard Hills Private Game Reserve


Pro splnění vašeho snu je nejlepší třetí možnost – soukromé rezervace, které jsou součástí parku, nebo na park navazují. Nejstarší takovou soukromou rezervací je Sabi Sand (založena 1936 na rozloze 65 000 ha !)  a v ní doporučujeme luxusní safari lodge Leopard Hills jar2.jpgPrivate Game Reserve.

Obrovskou výhodou hostů luxusních privátních safari lodge je především omezený počet návštěvníků, v Leopard Hills je k dispozici pouze 8 pokojů a resort nemá ani oplocení ani jiný druh bariér, jste tedy opravdovou součástí divoké přírody.

A přitom máte k dispozici vynikající zázemí. Skvělou kuchyni, restauraci s celodenním provozem, knihovnu s cigar barem, venkovní ohniště pro večerní posezení a malinké lázně s možností masáží.


Místo, kde čas stojí


Vašemu odpočinku slouží perfektní pokoje, postavené v koloniálním stylu, využívající prvky domorodé architektury. Není větší pohoda, než během odpoledního klidu  pozorovat ze svého privátního bazénku napajedlo. Každý pokoj má svou soukromou terasu s výhledem do buše, s houpací sítí a lehátky, kde se dá skvěle odpočívat po dobrém obědě u lahve skvělého jihoafrického vína. Čas jakoby se zastavil. Ticho buše narušuje jen zpěv ptáků, křik paviánů v dálce a šelest listí v korunách stromů. Je opravdu perfektní předehra odpoledního safari.jar1.jpg

Odpolední safari začíná kolem půl páté šálkem kávy nebo čaje, který vám nalije váš stopař. Jedním ze čtyř profesionálních stopařů v Leopard Hills je Reiumund. Živí jako stopař necelých 18 let. Začínal jako doprovod lovců a byl specializovaný především na buvoly a levharty.

Je to krásná práce. Jsem většinu dne  v buši, kterou mám nesmírně rád a bez které bych si nedovedl svůj život představit. Když jsem doma oznámil, že chci být stopařem, všichni mne zrazovali, protože pocházím z rodiny zemědělců. Báli se. Protože divoká zvířata mohou být velmi nebezpečná. Především buvol. Ani nejzkušenější z nás nedovedou 100% odhadnout jeho reakci. Je to jediné zvíře v buši, které se dokáže mstít. Dokáže stopovat svého nepřítele a ze zálohy na něj zaútočit. Ne jako šelma, pro potravu, ale z pomsty.“ Poslední 4 roky Reimund pracuje v Leopard Hills a každý z návštěvníků je tedy ve velmi povolaných rukách. „K divokým zvířatům musíte mít respekt, ten nesmíte ztrácet nikdy. Nikdy si nesmíte připustit pocit, že už všechno víte a že vás nic nemůže překvapit. To by byl první krok k nějakému neštěstí. Ale přílišná obava je také zbytečná a naší povinností je, pomoci klientům dostat se ke zvířatům co nejblíže, pomoci jim vychutnat si ten zážitek ze setkání, které jinde než v Africe nemohou zažít.


Setkání s divokými zvířaty nese každý jinak


Po šálku čaje či kávy se vyráží v otevřených Landroverech do buše. Reimund sedí na malé sedačce na přední části kapoty a až do jar3.jpgvečerního návratu bude naším andělem strážným. Pocit ze setkání s divokými zvířaty a z pobytu v divoké přírodě prožívá každý trochu jinak. Ale pro všechny je to úchvatná podívaná a všem se tají dech.

Těsně před západem slunce jsme narazili na hyeny. Stopař Reimund  upozornil, že určitě nebudou sami, protože větří kořist. A měl pravdu. Sledovali levharta. Doufali, že když něco levhart  uloví, zbude na konci i na ně. Není úplně obvyklé, aby levhart vyšel na lov před setměním a vidět jej, tak jak se poštěstilo nám, je velká vzácnost. Levhart je totiž známí svou schopností zůstat neviditelným. Žije skrytě a samotářsky a na opravdu velkém území. Přes den odpočívá v trávě, ve skalách, ale i na stromech. Je aktivní převážně v noci. Musel mít opravdu velký hlad, obyčejně totiž na kořist čeká, využívá překvapení. Leží v úkrytu a když se kořist přiblíží, prudce vyrazí a snaží se kořisti zakousnout do krku. Oběť většinou udusí, nebo jí zlomí vaz." (leden 2007, Jan Papež)



Usínání za zvuků noční buše


Je skvělé probrat s přáteli večer u ohně a dobrého vína a s hlubokou africkou oblohou, plnou hvězd, nad hlavou zážitky z odpoledne. Tajemné zvuky noční buše vám k tomu vytváří hodně zajímavou kulisu. Člověku se ani nechce jít spát. Chce se jen tak zaklonit hlavu a v té hluboké obloze hledat Jižní kříž, jen tak zavřít oči a vnímat praskání ohně a snažit se rozpoznat jednotlivé zvuky, které k vám doléhají s temnoty za vámi. Chce se polapit ten krásný okamžik a vtisknout si jej do paměti. A už v tom lítáte, už se vám Afrika zavrtala pod kůži a už víte, že se sem budete chtít vracet, že se vám buš nemůže přejíst, protože je v každém okamžiku jiná a v každém okamžiku krásná.
 
Doporučujeme zůstat v rezervaci alespoň 2 noci, jinak nemáte šanci opravdu vydechnout a začít vnímat buš a začít vnímat kouzlo a rytmus divoké přírody. 

Autor je Product Manager pro danou destinaci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů