Čtvrtek, 28. března 2024

Český svaz ochránců přírody se zasazuje o odstraňování reklamních poutačů kolem silnic na Podblanicku

Český svaz ochránců přírody se zasazuje o odstraňování reklamních poutačů kolem silnic na Podblanicku
Každý z nás si při jízdě po dálnici či silnici první třídy všiml velkých, rozměrných a různě řešených reklamních zařízení, tzv. billboardů a na nich většinou fádních reklamních hesel. Málokdo si však uvědomuje, že tato zařízení mohou negativně a i nebezpečně působit na své okolí. Mnohokrát bylo dokázáno, že billboardy mají vliv na zvýšení nehodovosti v místech, kde se nacházejí. Mezi další negativní jevy patří ovlivňování okolního prostředí v podobě svého vlivu na tvář krajiny, na tzv. krajinný ráz.

Krajinným rázem obecně rozumíme přírodní, kulturní a historickou podobu či charakteristiku místa a ta je dle zákona o ochraně přírody a krajiny chráněna. Pokud nějaký investor hodlá provést záměr, který by mohl krajinný ráz narušit, je k tomuto potřeba souhlas od orgánu ochrany přírody.

Tak tomu bylo i před deseti lety, kdy byla na Podblanicku vedena správní řízení na povolení k umístění řady rozměrných reklamních zařízení na pozemcích v okolí dálnice D1 či rychlostní silnice E55. Již v tuto dobu s těmito záměry rozhodně nesouhlasilo jako účastník řízení Okresní sdružení Českého svazu ochránců přírody Benešov, což vedlo k tomu, že v souhlasných rozhodnutích orgánu ochrany přírody byly stavby těchto reklamních zařízení povolovány jen na dočasnou dobu, většinou na 10 let s tím, že poté budou stavby trvale odstraněny. Ve většině případů těmto stavbám vypršelo povolení k loňskému roku a jejich vlastníci je měli již odstranit, což se bohužel záměrně nestalo. Proto nyní OS ČSOP Benešov, jako účastník předešlých správních řízení, dává podněty k odstraňování těchto staveb. Tyto stavby by měly z naší krajiny zmizet nadobro, neboť jejich nové umísťování je v rozporu i se současnou krajskou koncepcí ochrany přírody a krajiny Středočeského kraje.

Takto by měli být u dálnice D1 v nejbližší době odstraněny obří orlice Mattoni, které stojí v polích u Třemošnice a u Ostředku, billboard u odpočívadla na Střechově, billboard v Soutících či v Miličíně na rychlostní silnici E55.

Jakub Hromas

777 812 835

Podblanické ekocentrum ČSOP Vlašim, Pláteníkova 264, 258 01 Vlašim

Tel. /fax: 317 845 169, 317 845 965

E-mail: vlasim@csop.cz

URL: www.csopvlasim.cz

Pohotovostní telefon Záchranné stanice pro živočichy: 777 800 460 (nonstop)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů