Pátek, 29. března 2024

V Paříži zítra začne neformální jednání evropských ministrů životního prostředí ke změně klimatu

V Paříži zítra začne neformální jednání evropských ministrů životního prostředí ke změně klimatu

Ministři životního prostředí z členských zemí EU se zítra sejdou v Paříži. Hlavním tématem diskusí během dvoudenního neformálního zasedání Rady EU pro životní prostředí bude změna klimatu. „Blíží se termín, kdy chceme dojít k nové globální klimatické dohodě, která nahradí Kjótský protokol a tak budeme diskutovat právě o budoucí evropské strategii v mezinárodních jednáních v oblasti změn klimatu,“ uvedl vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík, který českou delegaci v Paříži povede.

 

Diskuse bude o tom, jak má Evropská unie vystupovat při přípravě na prosincový klimatický summit OSN v Poznani a přímo na něm. Jednání o nové celosvětové klimatické dohodě by měla vyvrcholit o rok později v Kodani jejím přijetím. „Role České republiky bude při vyjednávání za Evropu klíčová, budeme proto pečlivě sledovat, kam se podaří jednání dovést francouzskému předsednictví a s francouzskými kolegy spolupracovat. Po poznaňském summitu převezmeme vedení my. Nebude to žádná legrace,“ dodal Bursík.

 

Pařížské zasedání je první radou ministrů životního prostředí, které budou předsedat Francouzi, kteří své předsednictví v Unii zahájili včera. Všechny tři země nastupujícího předsednického „tria“, jehož součástí je i Česká republika, označily globální změny klimatu jako svou hlavní prioritu v oblasti životního prostředí.

 

Dalším zásadním bodem v diskusi na pařížské neformální Radě EU pro životní prostředí bude samozřejmě také klimaticko-energetický balíček, který je konkrétním krokem a opatřením EU v boji se změnami klimatu. Ministři životního prostředí budou balíček projednávat jak separátně, tak i s ministry členských zemí pro energetiku v rámci pátečního společného pracovního oběda.

 

Jejich debaty v Paříži se zaměří především na problematické body balíčku, jako je solidarita mezi členskými zeměmi v procesu snižování emisí skleníkových plynů, flexibilita v plnění závazků a úniky emisí uhlíku v důsledku možného přesunu průmyslových producentů mimo prostor EU. „Cíl snížit emise o 20 % do roku 2020 nikdo nezpochybňuje, jde jen o  doladění technických detailů jako je například flexibilita jednotlivých zemí v přizpůsobení se novým opatřením, způsob přerozdělování výnosů z aukcí povolenek apod.,“ popsal Bursík.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů