Pátek, 29. března 2024

ČEZ má téměř hotové dokumenty pro EIA o jaderných elektrárnách

ČEZ má téměř hotové dokumenty pro EIA o jaderných elektrárnách

Energetická společnost ČEZ má již téměř připravenu dokumentaci, aby mohla - pokud tomu bude nakloněna politická situace - předložit žádost pro posuzování vlivů dostavby jaderných bloků, ať už v Temelíně či v Dukovanech. Řekl to mluvčí firmy Ladislav Kříž. Firma ale počká, až s čím přijde nezávislá energetická komise pod vedením předsedy Akademie věd Václava Pačese. Ta chce představit první část své více než roční práce v pátek, závěrečná zpráva má být k dispozici do konce října.

"Zatím to není kompletně v požadovaných 'mašličkách', ale lze říci, že bychom byli schopni velmi rychle prvotní materiály k předložení žádosti o zahájení EIA dát dohromady," řekl ČTK Kříž. Je ale podle něj předčasné řešit další kroky, dokud Pačesova komise svou zprávu nepředstaví a nevyjádří se k ní vláda a politické strany. "Jinak respektujeme text vládního prohlášení," dodal Kříž.

Předložení dokumentace k posouzení vlivů projektu na životní prostředí (EIA) by první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová považovala za porušení koaliční smlouvy. "Stát je hlavní akcionář, měl by mít proto páky na rozhodování," řekla ČTK. Předložení dokumentaci by nicméně ani podle Kuchtové neznamenalo automatické vystoupení strany z koaliční vlády. Zvážit by v tom případě podle ní zelení měli i to, zda se daří ve vládě prosazovat jejich další priority.

Vicepremiér a předseda SZ Martin Bursík ale samotný proces EIA nepokládá za rozhodující pro setrvání zelených ve vládě. Ministerstvo v něm vydává pouze doporučující stanovisko.

Zelení by podle Bursíka odešli z vlády v případě, že by kabinet rozhodl o výstavbě nových jaderných zdrojů. "Jestliže by mělo exekutivní rozhodnutí padnout v tomto funkčním období, za takové situace bych podal demisi," uvedl v pondělí.

Bursík kvůli mediálním výstupům komise kritizoval v pondělí jejího předsedu. Pačes totiž minulý týden informoval, že komise přímo nedoporučí dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Navrhne ale, aby u všech plánovaných energetických projektů kabinet okamžitě uvolnil proces EIA.

Pačes v úterý po schůzce s Bursíkem ČTK řekl, že mu vicepremiér vytkl, že v médiích prezentoval základní ideje zprávy, kterou připravila energetická komise. Pačes to uznal jako chybu, poznamenal ale, že se k mlčení o zprávě nezavázal.

Další podrobnosti chce ministr životního prostředí zveřejnit na tiskové konferenci dnes v 16:00.

Bursík také podle informací ČTK Pačesovi řekl, že analýzy, které má on k dispozici, se v některých bodech liší od zprávy komise. O těchto věcech se bude ještě diskutovat.

Pokud bude proces EIA skutečně zahájen, může trvat i několik let, během nichž podléhá projekt různým analýzám a srovnáváním. Je tedy velmi pravděpodobné, že kvůli řadě dalších povolení nemůže rozhodnutí o zahájení výstavby padnout před příštími volbami do Poslanecké sněmovny.

"Samotné zahájení řízení EIA má ještě hodně daleko k rozhodování o skutečné stavbě, ale i na tomto by měla být shoda," upozornil Kříž.

ČEZ dnes rovněž připustil, že na základě výzvy zastupitelů kraje Vysočina začal vedle více mediálně prezentovaných úvah o dostavbě Temelína analyzovat i lokalitu Dukovan. "Obě lokality EDU i ETE jsou z hlediska EIA na stejné startovní čáře. Protože však Temelín byl od počátku projektován na dvojnásobnou kapacitu, čemuž odpovídá i infrastruktura, tak lokalita Temelína je pravděpodobnější," řekl Kříž.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) nedávno tisku řekl, že přípravu na budoucí rozvoj jaderné energetiky považuje za prioritu svého kabinetu v následujících dvou letech. "Současná vláda nemá mandát dělat v jaderné energetice žádné nevratné kroky a my je neuděláme," uvedl ale premiér v úterý.

Nové jaderné zdroje preferuje ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Jeho stínový protějšek Milan Urban z ČSSD se snaží prosadit, aby o dostavbě dvou reaktorů v Temelíně místo vlády rozhodla sněmovna.

Komise hodlá předat první, zhruba stostránkovou analytickou část svojí zprávy premiérovi Mirku Topolánkovi v pátek. Následně ji dostanou dva oponenti, kteří ji posoudí a vypracují druhou část. Tu by měli odborníci dostat v září. Pak chce premiér uspořádat sérii pracovních setkání a očekává diskusi, jejíž příspěvky hodlá zapracovat do závěrečné zprávy pro veřejnost. Ta by měla být k dispozici do konce října.

www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů