Čtvrtek, 28. března 2024

Nezávislá studie určí kvalitu ovzduší v jihlavské průmyslové zóně

Nezávislá studie určí kvalitu ovzduší v jihlavské průmyslové zóně

Jihlava - Kvalitu ovzduší v jihlavské průmyslové zóně a z ní vyplývající zdravotní rizika určí nezávislá studie. Kvalita ovzduší se bude měřit na 11 místech v Jihlavě a jejím okolí. První část výsledků by měla být k dispozici letos v září.

Kompletní závěry studie budou známy nejdříve po 15 měsících. ČTK to řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová. Studii zpracuje sdružení Českého hydrometeorologického ústavu Brno a Zdravotního ústavu se sídlem v Brně.

Náklady přes čtyři miliony korun zaplatí ze tří čtvrtin kraj Vysočina, čtvrtinu město Jihlava. "Měření bude probíhat například v ulicích Kollárova, Demlova, v obcích Henčov, Heroltice, Červený Kříž, ale také v centru města," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Hájek.

Ve sledované oblasti budou odborníci hodnotit také vliv dopravy a šíření pachových látek. Bude zpracována i rozptylová studie a studie hodnocení zdravotních rizik. Dílčí plnění studie bude po celý rok sledovat odborná skupina složená ze zástupců kraje, města, krajské hygienické stanice a sdružení Arnika.

Podle Hájka bude poprvé dlouhodobě a podrobně zkoumána kvalita ovzduší v okolí jihlavské průmyslové zóny a posouzeny dopady množství znečišťujících látek v ovzduší na lidské zdraví. Podle Hájka bude poprvé dlouhodobě a podrobně zkoumána kvalita ovzduší v okolí jihlavské průmyslové zóny a posouzeny dopady množství znečišťujících látek v ovzduší na lidské zdraví.

Zdroj: www.iporadna.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů