Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přehlídka hraček z přírodního materiálu i historických v Kamenici až do neděle

Přehlídka hraček z přírodního materiálu i historických v Kamenici až do neděle
Přehlídka hraček z přírodního materiálu Hračkobraní potrvá v zámecké zahradě, podzemí a v sálech v Kamenici nad Lipou až do neděle. Třetí ročník zahájil starosta města Ivan Pfaur křtem knihy o památné lípě O paní z lípy autorky Aleny Ježkové.
Hračkobraní doplňují dílny s výukou výroby dřevěné a textilní hračky, ukázky ubrouskové techniky či výtvarná technika vhodná pro zrakově postižené, ale také pohádková představení nebo promítání filmů. V exposicích jsou hračky dřevěné, textilní i kinetické, historické z různých koutů světa, stavebnice, loutky i vybavení dětských pokojů. Nechybí cínoví vojáčci a známé kovové stavebnice Merkur. "Hračkobraní je aktivitou, kde se ideálně spojí zájmy dospělých i dětí. Doprovodný program je velmi dobře sestaven z činností, které baví celou rodinu," uvedl při zahájení hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.
Hračkobraní v Kamenici navazuje na tradici z první poloviny 20. století, kdy zde bylo povoleno vyučování ve Státní hračkářské cvičné dílně. Vzhledem k tomu, že se po několika úspěšných letech začala potýkat s nedostatkem svých frekventantů, byla výuka přesunuta do jiného českého města. "Tradice spojená s dětskou hračkou se teď opět na Vysočinu vrátila. Přehlídka hraček je inspirativní a čeští výrobci zde presentují nový a neotřelý design hraček. Podobné akce na Vysočinu patří," řekl radní kraje Vysočina Miroslav Houška.
Eva ŠINKOVSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů