Pátek, 29. března 2024

Roční odpad z Prahy by zaplnil Václavské náměstí do výšky 62 metrů

Roční odpad z Prahy by zaplnil Václavské náměstí do výšky 62 metrů

PRAHA - Hlavní město České republiky Praha vyprodukuje ročně 22 tisíc tun směsného komunálního odpadu. To představuje masu, která by zaplnila Václavské náměstí do výšky 62 metrů, což odpovídá výšce Petřínské rozledny, uvedl v pátek radní za oblast životního prostředí Petr Štěpánek (SZ).


Praha se podle Štěpánka snaží minimalizovat ekologické dopady při zpracování komunálního odpadu. "Například Malešická spalovna má dioxinovéf filtry, které přispívají ke snížení produkce dioxinů až o 70 procent. V rámci možností šetrným spalováním odpadu se vyrábí teplo, které vytopí více než 20 tisíc domácností," uvedl Štěpánek. V Malešicích se také připravuje ke spuštění kogenerační jednotka pro výrobu elektřiny z odpadového tepla a bioreaktor pro využití bioodpadu.


V souvislosti s mezinárodním dnem alternativ ke spalování odpadů, který připadá na 14. července, zveřejnila rsdnice několik statistických přehledů. Z množství vytříděného skla by se například dalo vyrobit zhruba 21 milionů lahví na víno o objemu 0,7 litru nebo z vytříděného plastu zhruba 296 milionů PET lahví o objemu 1,5 litru, které by tvořily řadu dlouhou 25 tisíc kilometru. Tento odpad se energeticky využívá v zařízení na energetické využívání odpadu v Malešicích.


Za rok se v Praze vytřídí přes 27 tisíc tun papíru, jehož recyklací se ušetří přes 324 tisíc vzrostlých stromů, 30 % energie nebo 6,48 milionu m3 vody, což odpovídá objemu, který proteče v Praze ve Vltavě za 12 hodin, nebo také objemu vody v největším českém rybníku Rožmberk.


Autor / zdroj: MEDIAFAX
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů