Středa, 17. dubna 2024

Království za koně

Království za koně

Co vše vás čeká během dovolené na ekofarmě?

aLidé hlavně z velkých měst, ne zřídka zamořených smogem, se vracejí ve svých volných chvílích k přirozenějšímu a méně hektickému životnímu stylu. A to především do bezprostřední blízkosti přírody a zvířat, kde mohou v klidu odpočívat. Agroturistika zažívá v posledních letech boom a také v Česku se pomalu, ale jistě stává životním trendem.

Klídek u vody, vypnutý mozek, nějaké čtivo, občas dřímota, snad se ještě mírně kochat zelení kolem. Stačí? Lidí, které takto pasivní relaxace neláká - byť by byla i na venkově - přibývá. A tak se šíří trend ekoagroturistiky, jejíž kouzlo netkví v nabízení komfortu sídla, ale spíš jeho "obsahu". Tedy možnosti přičichnout k nefalšovanému dennímu tepu ekofarmy či nějakého centra postaveného na sepětí s přírodou, případně se trochu na "sedláckých" pracích i podílet.

Mezi statky hospodařícími podle přísných ekologických pravidel a po kontrolách oprávněnými užívat označení BIO pro produkované potraviny najdete navíc takové, které vám dají nahlédnout nejen do tajů, radostí i strastí ekologického farmaření. Mnohé přidají další rozměr zážitků: využití alternativních zdrojů energie, rozvíjení lidových tradic, speciálnější péči o druhovou rozmanitost v chráněných územích.

Pokud si k tomu ještě naordinujete kapku (alespoň o dovolené) zdravějšího životního stylu, kdy jízda na kole, na koni, na kánoi či pěší turistika převládnou nad autoturistikou po okolí, trochu kreativnější relaxace místo stereotypních "siest" založených na konzumaci apod., jste už jednou nohou v hájemství tzv. měkké turistiky. Pro nenásilně výchovný efekt ji při výletech a exkurzích s dětmi už uplatňují osvícenější pedagogové, kormidlo tímto směrem otáčí - hlavně v cizině - nejedna turistická kancelář.

Sílící proud lidí této krevní skupiny zajímá statek, kde do polí i zvířat "neperou" chemii, mají pravý hnůj jako základ dobré a zdravé úrody, nabídnou vlastní zdravé pochutiny i třeba účast na akci s lidovou tradicí, kam se vyplatí přijet za rok znovu. Takovou "agroturistiku na druhou" už i u nás nabízí nejedno pozoruhodné místo, v průvodcích ještě nezaznamenané. Po obdobné loňské nabídce (IN magazín č. 30/2007) přinášíme několik tipů pro inspiraci k alternativnějšímu (nejen) letnímu putování i letos.


Agroturistika

Agroturistika je forma venkovské turistiky, kterou provozuje farmář a slouží mu jako vedlejší finanční zdroj k udržení nebo rozšíření jeho pracovní činnosti. Je ideálním typem rodinné dovolené. Umožňuje strávit volný čas ve zdravém prostředí venkova. Turista se může volně pohybovat po celé farmě a má tak možnost se s chodem farmy seznámit a zeptat se na vše, co ho zajímá, případně se i do některých prací zapojit. Pro děti bývá velkým zážitkem kontakt se zvířaty žijícími na farmě (krávy, koně, kozy, ovce, králíci, drůbež, kočky, psi aj.). Některé farmy mají v nabídce také možnost stravování (např. selská snídaně) nebo alespoň ochutnávky a nákupu čerstvých produktů z farmy (zelenina, ovoce, mléko, tvaroh, sýr, vejce atd.). V průběhu dovolené na farmě mají hosté možnost chodit na výlety, koupat se či sbírat lesní plody a houby. Tento způsob turismu je šetrný k přírodě, umožňuje rozvoj venkova a pomáhá řešit nezaměstnanost v obcích.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů