Úterý, 16. dubna 2024

Farma Hucul

Farma Hucul
Nádherně situovanou oázu horského statku Hucul na úbočí Janovy hory nad Vítkovicemi v západní části Krkonoš obklopují pastviny, jež sahají až do nadmořské výšky 1100 metrů. V lokalitě s podmanivým výhledem na horské hřebeny a údolí řeky Jizerky se pase stádo 80 huculských koní, jejichž chov patří k nejznámějším u nás. Hospodaření je zde založeno na údržbě krajiny Krkonošského národního parku, s důrazem na péči o květnaté horské louky a rozvoj biodiverzity, a právě na chovatelské péči respektující přirozené instinkty koní.

Farma vznikala zásluhou party mladých z Českého svazu ochránců přírody už od roku 1979, kdy zde pro založení záchranného chovu huculského plemene projevil pochopení někdejší státní statek. Po privatizaci získal brigádnicky léta budovanou usedlost původní iniciátor projektu Ivan Karbusický. S manželkou Marií zde dnes zajišťují sklízení a spásání 320 hektarů luk a pastvin a sečení botanicky cenných lokalit.

Hospodářství, oceněné nedávno i tzv. Bartákovým hrncem pro nejlepší ekofarmu roku, nabízí kromě celoroční agroturistiky také vlastní kompost z koňského hnoje, travní hmoty, dřevní štěpky a piliny - je tedy možné ho označovat za "produkt ekologického zemědělství".

V horské boudě je i penzion s hospůdkou pro nenáročné návštěvníky, kde můžete ochutnat biohovězí a další menu se surovinami v biokvalitě. Maso pochází z vlastního chovu skotského náhorního skotu, který je porážen v nedalekých jatkách a zcela zužitkován právě ve zdejším restauračním zařízení.

Děti se mohou dosyta vyřádit i v sousedství koz uvyklých na hosty, při hrátkách na netradičních dřevěných houpačkách a prolézačkách s podobou letadla, draka nebo krokodýla. Ty zde spolu s dalšími sochami vytvořili studenti z brněnského VUT.

Návštěvníci mohou pomáhat u koní, účastnit se táborů pro děti i teenagery, výtvarných tvůrčích dílen, her i tradičních akcí. Úspěch mívají křtiny hříbat, Hubertova (zde Krakonošova) jízda s veselicí, ale i rodinné pobyty, rekondiční ježdění na koni, exkurze, hry. Samozřejmě v zimě do oblasti lákají kvalitní lyžařské terény.


Výlety v okolí

- Krkonošský NP: prameny Labe, Harrachov, Sněžné jámy, Mumlavské vodopády, Dívčí kameny aj.

- Jilemnice: Krkonošské muzeum

- Vrchlabí: Krkonošské muzeum www.hucul.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů