Pátek, 29. března 2024

Broušení kolejnic snižuje hluk z tramvajové dopravy

Broušení kolejnic snižuje hluk z tramvajové dopravy

Praha - Podle pražského dopravního podniku (DPP) se dá hluk z tramvajové dopravy snížit pravidelným broušením kolejnic. Podnik proto v těchto dnech zahájil "brusnou kampaň", která potrvá do 27. července, informovala Eva Dydová z tiskového oddělení DPP.

V současné době je broušení nejefektivnější a nejrychlejší opatření pro snížení hlučnosti a vibrací v tramvajové dopravě," uvedla Dydová. Podle ní je pak navíc cestování tramvají pohodlnější, zvyšuje se také životnost tramvajových tratí. "Broušení má příznivý vliv i na životnost vozidel," dodala.

Tento týden se budou brousit koleje v úsecích Balabenka - Nádraží Libeň, dále na trase Spojovací-Vápenka a v okolí zastávky Anděl. Příští týden přijdou na řadu kolejnice mezi Balabenkou a Kbelskou, Černokosteleckou a ústředními dílnami a od hostivařského nádraží k Radošovické.

Dopravní podnik kolejnice brousí pravidelně od roku 1997. Podle Dydové je ale letošní "brusná kampaň" rozsáhlejší než v předchozích letech. Úseky se vybírají podle toho, kde vzniká takzvaná vlnkovitost kolejnic. Ta se tvoří v místech, kde tramvaje projíždějí často, nebo tam, kde se rozjíždějí a brzdí. Kromě broušení snižují hlučnost například také speciální rohože, kterými se kolejnice podkládají.

Hlavním zdrojem hluku v Praze je ale silniční doprava. Podle hlukových map je celodenně v metropoli vystaveno nadměrnému hluku více než 106 000 lidí. Se životem v hlučném prostředí se nechtějí někteří Pražané smířit. Na soud se obrátili například obyvatelé z ulice 5. května v Praze 4, žalobu podali také obyvatelé Břevnova a Barrandova.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů