Pátek, 29. března 2024

Česká příroda znovu ožívá vzácnými druhy ptáků

Česká příroda znovu ožívá vzácnými druhy ptáků

České Budějovice - Milovníci přírody mohou v posledních letech stále častěji obdivovat i vzácné druhy ptáků, například slavíky nebo ledňáčky. Vedle nich se však vracejí i další zástupci početné ptačí populace. Na tomto faktu se shodují i ornitologové a dokládají to čísly z největší republikové kroužkovací akce v jižních Čechách.

V české přírodě se stále častěji a intenzivněji ozývá zpěv, nebo třeba vystrašený křik ptáků. Podle ornitologů zafungovaly hlavně dvě věci - vyhlášení evropských chráněných ptačích oblastí Natura a útlum zemědělství. "Po roce 1989 se ptačí populace zlepšuje. Zpestřuje se co do počtu druhů, tak i co do počtu ptáků," konstatuje Jiří Šebestián z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.    

První chráněné ptačí území vyhlásil stát v roce 2004 kolem Řežabineckých tůní na Písecku. Jde zároveň o místo, kde ornitologové už 32 let organizují pravidelné mimořádně rozsáhlé kroužkovací akce. "Máme údaje z doby, kdy tady nebyla vůbec žádná ochrana. Pak zde vznikla národní přírodní rezervace a poté zde začala chráněná oblast Natura," vysvětluje Jiří Šebestián.

Ornitologové už před šestou ráno kontrolují stovky metrů sítí na třinácti odchytových stanovištích. Největší české kroužkovací akce se běžně účastní celé rodiny. "Nejčastěji chytáme rákosníky a budníčky, nejhezčí pták, který se tady vyskytuje, je ledňáček," říká účastnice kroužkovací akce Hana Loudová.   

Každého zachyceného ptáka odborníci podrobně popisují a kroužkují. Jsou mezi nimi i druhy, o kterých by ještě před patnácti lety nevěřili, že ve volné přírodě v Česku žijí. Jde třeba o bukače, chřástaly, nebo nenápadné, ale vzácné slavíky. Největší česká kroužkovací akce by měla skončit počátkem srpna. Do té doby budou mít ornitologové ve své databázi dalších 700 až 1000 ptáků.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů