Pátek, 29. března 2024

Načerno odebraná voda většinou slouží k napouštění bazénů

Načerno odebraná voda většinou slouží k napouštění bazénů

Zvláště v letních měsících dochází k častým pokusům o černé odběry vody z veřejné vodovodní sítě kvůli napouštění domácích bazénů. Podle Renaty Kolarczykové, mluvčí společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy, se ukazuje se, že vynalézavost některých černých odběratelů je nekonečná, nicméně časem se každý takový případ podaří pracovníkům vodohospodářské společnosti odhalit. 

Většinou se případy černých odběrů odhalí při zjištění rozdílných hodnot naměřených na vodoměru a skutečného odběru vody v dané lokalitě, ale především díky náhodně prováděným kontrolám stavu plomby na vodoměrech vytipovaných odběratelů. Pracovníci společnosti se setkávají i s případy nedovolené manipulace s vodoměry a porušením či odejmutím plomby, stejně tak dokonce s odejmutím vodoměru a odběrem vody bez měření.

Zvýšené černé odběry způsobují podle Renaty Kollarczykové rovněž nepříjemnosti i ostatním občanům dané obce. Dochází například k poklesu tlaku v síti, zákalu vody, eventuálně zavzdušňování potrubí. Navíc se černé odběry odrazí v ceně vodného a stočného ostatních obyvatel obce, kteří tak musí provozovateli uhradit celkový odběr a náklady na provozování soustavy.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů