Pátek, 29. března 2024

Zelené optické sítě IBM přenesou obrovské soubory dat v řádu sekund

Zelené optické sítě IBM přenesou obrovské soubory dat v řádu sekund
Vědci společnosti IBM představili prototyp energeticky účinné technologie, která přinese obrovskou přenosovou kapacitu pro nejrůznější druhy zařízení - od superpočítačů až po mobily. Mohla by vyvolat revoluci v přístupu, používání a sdílení informací napříč mnoha různými aplikacemi. Například posílání lékařských snímků ve vysokém rozlišení, filmů a dalších dat bude ekologičtější.

Nová technologie používá k přenosu informací místo vodičů světlo a umožňuje přenést až 8 biliónů bitů (terabitů) za sekundu - což je zhruba ekvivalent 5 000 proudů videa ve vysokém rozlišení - s energetickou náročností jediné stowattové žárovky.

Taková šířka přenosového pásma pomůže dosáhnout větší energetické účinnosti v datových centrech a urychlí sdílení velkých datových sad, ať už v rámci vědeckého zpracování obrovských objemů dat při výzkumu nových léků nebo předpovídání počasí, sdílení filmů ve vysokém rozlišení mezi zařízeními a uživateli, zasílání lékařských snímků ve vysokém rozlišení specialistům během několika sekund, zatímco je pacient ještě v ordinaci, nebo zpřístupnění obsahu ve vysokém rozlišení na mobilních telefonech.

KONSTRUOVÁNO PRO BUDOUCNOST

Nová optická technologie konzistentně se snahami o vývoj zelených počítačových systémů ušetří obrovské množství energie při provozu superpočítačů. U typického stometrového spojení spotřebuje optická technologie stokrát méně energie než současná elektrická propojení a proti současným komerčním optickým modulům nabízí desetinásobnou úsporu energie.

Prototyp technologie "zeleného optického spojení" je konstruován s ohledem na přenosové požadavky peta a exaflopových počítačových systémů, což znamená podstatný skok proti podobné technologii představené stejným vědeckým týmem před rokem. Nová technologie spojuje optické čipy a optické datové sběrnice v jediném balíčku se standardními součástmi.

Tato technologie se uplatní v nejrůznějších zařízeních od mobilů až po superpočítače, ve spotřební elektronice i ve zdravotnictví:

Obsah ve vysokém rozlišení: S masovějším prosazováním videa ve vysokém rozlišení umožní tato technologie jeho snadné sdílení a služby videa na vyžádání, neboť podstatně zvýší přenosovou kapacitu videoserverů. Webové služby poskytování videa budou moci využitím této technologie přistupovat ke knihovnám s milióny filmů a videoklipů ve vysokém rozlišení, což urychlí přístup uživatelů k tomuto obsahu. Zabudování optického datového portu do laptopů, HD videorekordérů, mp3 přehrávačů a videopřehrávačů, mobilů a kapesních počítačů umožní pohodlně přistupovat k uloženému videu a přehrávat jej na externích obrazovkách s vysokým rozlišením.

Péče o pacienty: Lékaři a laboranti budou moci posílat obrovské soubory ve vysokém rozlišení, například snímky z magnetické rezonance nebo snímky srdce, na analýzu v reálném čase a 3D vizualizaci.

Spotřební elektronika: "Ořezané" verze optické propojovací technologie by se mohly uplatnit i v nejrůznějších spotřebních produktech. Například v mobilních telefonech se může jeden čip nacházet na základní desce telefonu a druhý v displeji, což umožní přehrávání obsahu ve vysokém rozlišení.

Obrovská přenosová kapacita pro superpočítače: Větší kapacita datových propojení umožní budovat masivně paralelní superpočítače, které podstatně urychlí výpočty v oboru molekulární dynamiky, zrychlí výzkum nových léků a umožní přesnější modelování počasí a klimatu.

TECHNICKÁ SPECIFIKACE ZELENÉ OPTICKÉ SÍTĚ

Prototyp, představený vědci IBM, je nejrychlejší a nejlépe integrovaná datová sběrnice, která umožní propojit bezprecedentní množství vysoce výkonných počítačů do jediného systému.

Optické čipové karty, neboli "optokarty," využívají k přenosu světla mezi vysílači a přijímači pole polymerových optických vlnovodů s nízkou ztrátovostí. Celá datová sběrnice složená z těchto optokaret nejen obsahuje velké množství vysokorychlostních kanálů, ale navíc jsou tyto kanály rozloženy neskutečně hustě: každý kanál vlnovodu je menší než lidský vlas.

IBM má dlouholetou historii výzkumu paralelních optických zařízení s širokým přenosovým pásmem a současných objevů dosáhla v rámci programu financovaného agenturou DARPA, který byl spuštěn v roce 2003 s cílem demonstrovat vysoce propustná propojení mezi čipy prostřednictvím polymerových vlnovodů integrovaných na tištěné desce. Kromě optické datové sběrnice vyvinula IBM modul paralelního optického transceiveru s vyšším počtem kanálů a rychlejším provozem: 24 vysílači a 24 přijímači, které přenášejí data rychlostí 12,5 Gb/s.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů