Čtvrtek, 28. března 2024

Plastové tašky v nemilosti

Plastové tašky v nemilosti
Snahy vlád různých zemí světa včetně České republiky o odstranění plastových tašek jsou podle vědců nepodložené a podle ekonomických analýz mohou přinést více škod než užitku. Vědecké a dokonce i ekologické kruhy v poslední době kritizují globální kampaň za zákaz plastových tašek; ta je podle nich založena na řetězci omylů, pavědeckých tvrzení a zveličování, napsal britský list The Times.

Jednorázové plastové tašky již zakázala některá města jako San Francisco a některé asijské státy, letos kroky proti těmto obalům zavádí Čína a plánuje je Itálie a další západní země. O problému se nyní začalo diskutovat v Británii a Austrálii, kde se tyto kroky rovněž připravují.

Kampaň proti taškám se zakládá především na tvrzení, že jsou zodpovědné za životy asi 100 tis. živočichů a milionů mořských ptáků ročně. To je však podle expertů holý nesmysl, pravda je podle nich taková, že plastové tašky představují pro živočichy jen minimální riziko, na rozdíl například od starých rybářských sítí. Opodstatněný není podle vědců ani další argument, podle něhož se plastové tašky nerozkládají a vydrží v přírodě staletí.

Charlie Mayfield, šéf britské maloobchodní sítě John Lewis, pokládá u odpadu za mnohem důležitější řešit otázku obalů. Plastové tašky se na celkovém objemu odpadu podle něj podílejí jen 0,3 %. Zdanění plastových tašek v Irsku, na jehož příklad se často poukazuje, sice podle něj vedlo k poklesu jejich používání, jenomže spotřeba plastových pytlů na odpad se zároveň zvýšila o 400 %. Stále více se tak objevují pochyby, zda rušení plastových tašek nebude stát více než výhody, které to přinese životnímu prostředí. Australská komise pro produktivitu v roce 2006 ve zprávě o hospodaření s odpadem uvedla, že nežádoucím smetím se stává jen necelé procento plastových tašek a zbytek končí na skládkách, je recyklován nebo opakovaně používán. Komise připomíná pozitivní vliv plastových tašek na bezpečné nakládání s potravinami a překvapivě i na skládky. "Plastové tašky mohou mít přínos pro skládky tím, že přispívají k jejich stabilizaci a minimalizují průsaky i emise skleníkových plynů," uvedla komise podle australského listu Herald Sun.

Plastové tašky také rozhodně nejsou věčné, jak někteří tvrdí. Některé plasty sice vydrží staletí, tašky se však zřejmě rozkládají do 10 až 20 let, uvádějí vědecké studie podle The Times. Nejnepříjemnější dopad tašek tak je v podstatě estetický, tedy to, že se z části z nich stává nežádoucí a příliš viditelné smetí, které je poházeno po městech a lesích, vlaje na stromech a plave v řekách a mořích. Komentátoři připomínají, že ekologické hnutí v 70. letech zavádění plastových tašek podporovalo s argumentem, že se tak "šetří lesy"; do té doby se nákupy na Západě většinou odnášely v papírových pytlích a taškách. Podle studie firmy Allen Consulting vzniká přitom výrobou papírových tašek pětkrát více skleníkových plynů, které podle vědců způsobují oteplování, než produkcí plastových tašek.

Kampaň proti plastovým taškám dorazila již i do Česka, kde se obchodní řetězce snaží tomuto trendu vyjít vstříc nahrazováním plastových tašek různými "ekologickými" taškami. Obchodníci v Česku ročně rozdají či prodají desítky milionů plastových tašek, náklady na jejich výrobu se však kvůli rostoucím cenám ropy zvyšují a řada obchodních řetězců je přestala dávat k nákupům zdarma. Ministr životního prostředí Martin Bursík však chce i zbylé obchodní řetězce hrozbou zavedení poplatku donutit, aby skončily s rozdáváním igelitových tašek k nákupu zdarma, protože to údajně zbytečně zatěžuje životní prostředí. Obchodní řetězce, které nyní bezplatné igelitky nabízejí, ale zatím o zrušení této služby neuvažují.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů