Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ Obnovitelné zdroje nakoupí solární panely o instalovaném výkonu 10 MW

ČEZ Obnovitelné zdroje nakoupí solární panely o instalovaném výkonu 10 MW

Společnost ČEZ Obnovitelné vypsala výběrové řízení na dodavatele solárních panelů o instalovaném výkonu 10 MW. Celkově plánuje instalovat fotovoltaické články o výkonu 20 MW.

„Současný kurs koruny i neustálé zvyšování efektivity fotovoltaických panelů jsou pro naše záměry s rozvojem slunečních elektráren velice příznivé,“ řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE). Společnost podle něj nepřehodnotí své záměry ani po nedávných spekulacích ohledně snížení výkupních cen energie získávané ze slunce. „Výhledově naše plány počítají se slunečními elektrárnami o celkovém instalovaném výkonu 20 MW,“ podotkl Josef Sedlák.

O konkrétním umístění solárních panelů zatím nepadlo finální rozhodnutí. V obecné rovině se počítá s aktivitami na jižní Moravě, případně v severočeském regionu. Jedním z dalších projektů ČEZ OZE s konkrétnější podobou by mohla být instalace fotovoltaických článků na střeše budovy malé vodní elektrárny Přelouč.

Skupina ČEZ v současnosti provozuje fotovoltaickou elektrárnu umístěnou v dukovanském areálu. Zařízení s účinnou plochou 75 m2 dosahuje při plném slunečním svitu výkonu 10 kW. Ročně se zde vyrobí téměř 8 MWh elektřiny.

Cílem projektů je snaha o posílení podílu výroby z obnovitelných zdrojů ve Skupině ČEZ i v rámci ČR a příspěvek ke snížení produkce skleníkových plynů.


Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

ČEZ Obnovitelné zdroje patří do Skupiny ČEZ a vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii v 21 vodních elektrárnách. Ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, využitím biomasy a bioplynu. Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun.


Výroba z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ v roce 2007 představovala 1575 GWh (v tomto čísle nejsou zahrnuty přečerpávací vodní elektrárny). Základem výroby z obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ byly vodní elektrárny. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních  kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět v roce 2020 celkem 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů