Středa, 24. dubna 2024

IV. zpráva (závěrečná z místa expedice)z průběhu české vědecké expedice na souostroví Svalbard

IV. zpráva (závěrečná z místa expedice)z průběhu české vědecké expedice na souostroví Svalbard

Čas rychle běží, a tak se dostáváme do závěrečné části naší expedice. Všechny dílčí úkoly letošního programu jsou zdárně rozpracovány a v posledních dnech se soustředíme na jejich zakončení.

Zoologové se intenzivně potápějí a loví v zátoce Petunia. Do blízkého zálivu  každý večer instalují síť, do které chytají jak na dně, tak ve vodním sloupci (pelagické) žijící živočichy. Úspěšnost lovu při potápění i do sítě se postupně zvyšuje,  a tak jsme společně oslavovali pravděpodobně jeden z prvních nálezů životního cyklu jednoho z hledaných parazitů. Zoologové si u nás získali velký respekt, práce potápěčů ve zdejších studených a neklidných vodách je velmi náročná.  Také zpracování – vypreparování nalovených živočichů, které se vesměs provádí v provizorní terénní laboratoři před stanicí a následně pod preparační lupou není snadné. Všichni si přejeme, aby ulovený a vypreparovaný materiál poskytl očekávané výsledky.

Botanická skupina dokončila vegetační mapování západní části zátoky Petunia. V této oblasti jsou také instalované všechny čtyři automatické klimatické stanice na již dříve vybraných lokalitách. Tyto lokality byly podrobeny velice podrobnému vegetačnímu snímkování a současně zde byly odebraly vzorky půd na chemické a mikrobiologické analýzy. Východní části zátoky, kde působí polská skupina geomorfologů z Poznaně, bude zmapována na konci expedice. Kromě vegetačního mapování zde budeme v dalších letech pracovat ve spolupráci s polskými kolegy na vývoji vegetace po ústupu ledovců (sukcese vegetace na odledněná území).  Polští geomorfologové zde již třináct letních sezón sledují rychlost ustupujících ledovců a současně klasifikují geomorfologický vývoj odledněných substrátů. Studium nástupu a vývoje vegetace na nově odledněná území je jednou ze základních otázek současné polární ekologie.

Asi 500 m od naší stanice si postavila stan norská rodina z Osla, pán se dvěmi dětmi. Mají jasně červený stan, který je dobře viditelný ze širokého okolí. Jeden večer nás navštívil polský kolega, který se zastavil u stanu. Dozvídá se informaci, že norský stan navštívil před několika minutami lední medvěd. Přiblížil se ke stanu a majitelé ho museli odhánět střelbou. To nás všechny zaujalo a vyběhli jsme před chatu, zda náhodou medvěda ještě nezahlédneme. Medvěd se k nám na návštěvu pravděpodobně neodvážil, protože jsme měli ve stejném čase puštěnou elektrocentrálu.

Josef Elster, arktická základna Jihočeské univerzity na Svalbardu, 5. srpna 2008

Fotopříloha z výzkumné expedice 2008 v Arktidě (průběžně doplňovaná)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů