Úterý, 23. dubna 2024

Dejme šanci rostlinám – finálové kolo volby národní ohrožené rostliny ČR

Dejme šanci rostlinám – finálové kolo volby národní ohrožené rostliny ČR

Mezinárodní sdružení pro ochranu Evropské flóry ve spolupráci s členskými státy, nevládními organizacemi a dalšími institucemi organizuje kampaň „Wake Up Call“.

V České republice je tato akce uváděna pod názvem: „Dejme šanci rostlinám“ a její součástí je volba Národní ohrožené rostliny ČR. Dne 12.srpna 2008 bylo zahájeno finálové kolo volby.

Každá z osmi v anketě nominovaných rostlin má svého mediálního kmotra, který se podílí na jeho propagaci.  Iva Hüttnerová se stala kmotrou hořečku mnohotvarého českého. Kmotrou orchideje vstavače kukačky je Gabriela Osvaldová, Vladimír Kořen si zvolil hvozdík pyšný,  Jaroslav Dušek hrušeň polničku,  Václav Cílek koniklec luční český. Nestor české a světové ochrany přírody Jan Čeřovský  je kmotrem mateřídoušky a Václav Větvička si vybral růži keltskou.  Masožravá rosnatka okrouhlolistá má za kmotra celé občanské sdružení Darwiniana - společnost pěstitelů masožravých rostlin a jiných botanických kuriozit.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a Přírodovědná společnost jsou hlavními organizátory v Česku. Zapojte se  do volby na webových stránkách pro ČR na adrese: www.plantaeuropa.org, podrobné informace a odkazy naleznete  na stránkách Přírodovědné společnosti botany.cz.

„Posláním celé akce je zvýšit povědomí veřejnosti o nezbytnosti ochrany vzácných a ohrožených druhů planě rostoucích rostlin a prosazování jejich účinnější ochrany v celé Evropě. Proto se Agentura ochrany přírody a krajiny ČR stala jedním z hlavních organizátorů“, řekl náměstek ředitele Michael Hošek.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů